perjantaina, syyskuuta 09, 2005

Croatoan
Amerikkalaisten oma katoamismysteeri on Roanoken saaren uudisasukkaiden - yli 100 henkeä - häviäminen jäljettömiin.

Sir Walter Raleighin lähettämät tutkimusretkeilijät keksivät vuonna 1584 Roanoken saaren. He palasivat Englantiin mukanaan kaksi paikallista päällikköä, Manteo ja Wanchese. Kuningatar Elisabeth antoi Raleighille patentin löydettyyn maahan. Raleigh nimesi uuden maansa Virginiaksi kuningattaren kunniaksi ja lähetti Roanokelle yli sadan miehen retkikunnan. MIehet eivät tulleet toimeen paikallisen intiaanien kanssa, varsinkaan sen jälkeen, kun he murhasivat päällikön. Kun Sir Francis Drake poikkesi saarella, joukko lähti hänen matkaansa. Viikkoa myöhemmin ruokatarvikkeita tuova laiva löysi paikan tyhjänä. Kapteeni jätti 15 miestä vartioimaan linnoitusta ja vei uutiset Englantiin.

Raleigh ei luovuttanut. Hän kokosi 117 miehen, naisen ja lapsen joukon uudisasukkaiksi ja nimitti John Whiten kuvernööriksi. Päällikkö Manteo palasi laivan mukana Roanokelle. Espanjalainen merirosvo palkattiin kuljettamaan joukko saarelle. Kun he tulviat perille, he taas kerran löysivät linnoituksen tyhjänä. Intiaanit olivat tappaneet 15 miehen varuskunnan. Merirosvokapteeni Fernandezilla oli kiire palata. Hän määräsi koko joukon rannalle ja purjehti takaisin Englantiin mukanaan vasta nimitetty kuvernööri White. Hän lupasi palata kolmessa kuukaudessa ja tuoda mukanaan ruokaa ja tarvikkeita.

White oli ymmärrettävästi huolissaan. Rannalle jäi hänen tyttärensä Eleanor Dare miehineen. Eleanor synnytti ennen laivan lähtöä tyttären, joka nimettiin Virginiaksi. Hän oli ensimmäinen Amerikan maaperällä syntynyt englantilainen lapsi.

White pääsi palaamaan vasta kolmen vuoden kuluttua. Saarelta ei löytynyt yhtään uudisasukasta. Ainoa merkki heidän kohtalostaan oli puuhun veistetty sana "Croatoan". Tämä oli läheisen saaren nimi. Croatoan oli myös päällikkö Manteon kotisaari. White yritti purjehtia Croatoanille, mutta silloin nousi hurrikaani, joka ajoi laivat merelle. Whiten täytyi palata Englantiin. Hän ei enää koskaan saanut koottua varoja matkaan takaisin Virginian rannikolle eikä ikinä selvittänyt tyttärensä kohtaloa.

Kun Chesapeaken lahteen perustettiin niin ikään huono-onninen Jamestown vuonna 1607, päällikkö Powhatan vakuutti, että joukko valkoisia oli asunut Chesapeake-heimon parissa. Powhatanilla oli sota Chesapeakeintiaanien kanssa ja hän sanoi tappaneensa kaikki valkoiset. Todisteeksi hän näytti ruostunutta musketinpiippua. Toisaalta Hatteras-intiaanit ja Pembroke-intiaanit, myös saman alueen pieniä heimoja, vannoivat 1700-luvulla, että heidän esi-isissään oli "valkoisia, jotka osasivat lukea kirjaa". 1600-luvulla alueella vallitsi erityisen vaikea kuivuus, kuten on saatu selville tutkimalla puiden vuosirenkaita. Otaksutaan, että siirtolaisten oli pakko hylätä Roanoke ruoan puutteen vuoksi. Osa heistä on voinut muuttaa Croatoanille, osa Chesapeakeen. On esitetty myös teoria, että intiaanit tappoivat jokaisen, mutta Roanokelta ei ole löydetty mitään jälkiä joukkomurhasta, ei luita eikä uudisasukkaiden esineiden jäännöksiä.


Lumbee-intiaanit tunnettiin ennen Croatan-heimona. He ovat niin sekoittuneet rodullisesti ja kulttuurisesti, ettei heitä hyväksytä intiaanikansakunnan jäseniksi. Lumbeet ovat keränneet joukkoonsa useiden pienten heimojen jäännöksiä, paenneita mustia ja mahdollisesti myös Roanoken siirtolaisia. Niin arvelee ainakin Lumbee-historioitsija Adolph Dial. Dialin mukaan Lumbeet 50 vuotta Roanoken siirtolaisten katoamisen jälkeen puhuivat englantia, tunnustivat kristinuskoa ja käyttivät samoja sukunimiä kuin kadonnut siirtokunta.

Amerikka on ollut rotujen sulatusuuni yli 400 vuotta. Siihen uuniin ovat kadonneet Eleanor Dare miehineen ja ensimmäinen Amerikassa syntynyt englantilaislapsi, pikku Virginia.

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

(:

1:08 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Vastaavanlainen tarina Stephen Kingin romaaniin perustuva Storm Of The Century. Löytyy youtubestakin minisarjana. Ihan katsottava.

8:16 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home