perjantaina, syyskuuta 16, 2005

Polio palaa takaisin?Ei rokotusta! Ei rokotusta!

Polio on esimerkki taudista, joka on kunnianhimoisesti päätetty hävittää maailmasta. Isorokon oletetaan jo kadonneen (vaikka monissa laboratorioissa pidetään yllä isorokkoviruskantaa). Polio on saatu häviämään suurimmasta osasta maailmaa. Suomessa rokotusta on lakattu antamasta, vaikka viimeisimmistä sokeripalarokotuksista ei ole ihmisen ikää. Globaalinen maailma on este tautien hävittämiselle. Tietämätön imaami tai maalaisnainen Nigeriassa tai Indonesiassa voi johtaa taudin palaamiseen koko maailman vitsaukseksi.

Polio on hankala hävitettävä, koska useimmat tartunnan saaneet eivät erota sitä tavallisesta flunssasta. Niinpä he tietämättään levittävät tautia. Pienelle joukolle tartunnan saaneista kehittyy halvaus - Yhdysvaltain presidentti Roosevelt on hyvä esimerkki. Täysin vailla vastustuskykyä olevat voivat saada aivorunkoon vaikuttavan version, joka lamaannuttaa hengityselimet ja on tappava 25% - 75% tapauksista.

Tämänhetkinen huoli taudin leviämisestä alkoi Nigeriasta. Maa on eräs niistä, joissa polio on endeeminen. Nigerian hallitus halusi rokottaa kaikki maan lapset. Sharian lain alaisessa Kanon maakunnassa hallitus kielsi rokotuksen, koska levisi huhu, että se oli USA:n juoni. Rokotteen huhuttiin sisältävän impotenssia ja hedelmättömyyttä aiheuttavia lisäaineita tai aiheuttavan AIDSin. Rokotuskampanjan tarkoitus oli väitteen mukaan vähentää maailman muslimiväestöä.

Rokotten yhteys AIDsiin on laajalle levinnyt huhu. Väite, että AIDS syntyi saastuneesta poliorokotteesta, levisi laajalle. Vuonna 2000 useat laboratoriot tutkivat rokotteet, joita Afrikassa oli jaettu 40 vuoden ajan, ja totesivat ne viattomiksi. Huhu kukistettiin Nigeriassakin, mutta tauti oli jo ehtinyt levitä useisiin Afrikan maihin, joista polio oli jo hävinnyt. Uudelleen saastuneita maita oli mm. Somalia. Sieltä ja Sudanista polio päätyi Yemeniin ja sieltä ilmeisesti Indonesiaan.

Indonesian hallitus yrittää rokottaa kaikki alle 5-vuotiaat, mutta täälläkin huhut leviävät rokotuksen edellä. Indonesiassa huhutaan, että lapset sairastuvat ja kuolevat rokotteen vuoksi. Kylissä tiedetään tapauksia, joissa "naapurin lapsi" oli täysin terve, mutta rokotuksen jälkeen sairastui ja kuoli.
Kamppailua jatketaan. Kuten ketju Nigeriasta Indonesiaan osoittaa, nykymaailmassa mikään maa ei ole vapaa taudista niin kauan kuin jossakin maassa virus leviää. Kuten Ernest Hemingway sen sanoi (vaikka hän ei ajatellut poliota): "Älä kysy, kenelle kellot soivat. Ne soivat sinulle."