maanantaina, syyskuuta 12, 2005

Katrinan koirat


Katrina on jättänyt New Orleansiin muitakin kodittomia kuin ihmiset. Suuri määrä kissoja ja koiria on jäänyt kaupunkiin. Omistajat ovat jättäneet koteihinsa runsaasti eläimiä uskoen, että myrskyn mentyä ohi he palaavat kotiin: esille on pantu ruokaa ja vettä pariksi päiväksi. Sitten kävi niin kuin kävi. Pelastusmiehistöt kertovat katoilla seisovista tai ikkunoista tähyilevistä nälkäisistä koirista. Jotkut yrittävät uida veneitä kohti, mutta miehistöt eivät huoli niitä mukaan.

"A lot of these animals are pit bulls, rottweilers. We're not approaching the dogs if we can help it," says Jitm Metza, a U.S. Coast Guard searcher.


Evakuoitavat on toisinaan pakotettu eroon lemmikeistään aseella uhaten. CTV:n uutisten toimittaja kertoo miehestä, jota edes ase ei saanut jättämään seitsemää koiraansa. Veneisiin ja evakuointikeskuksiin otetaan harvoin lemmikkejä, vaikka jotkut venemiehistöt hyväksyvät koiria, eläinrakkauttaan tai koska ihmiset eivät yksinkertaisesti suostu tulemaan mukaan ilman lemmikkiään.

Kissoista ei muuten löydy juttuja. Kukaan ei koskaan huomioi kissoja, puhumattakaan pieneläimistä.Tämä koira on juuri saamassa eläinsuojeluyhdistyksen silmukan kaulaansa


Koiria (ja kissoja) ei ole jätetty oman onnensa nojaan. Tuhannet vapaaehtoiset ovat kerääntyneet pelastamaan niitä. Jotkut ovat joutuneet jättämään omat eläimensä ja auttavat nyt muita löytämään lemmikkinsä. Internetissä on avattu sivustoja. Monet perheet ovat palanneet huutelemaan kadonnutta koiraa tai kissaa suuremmalla innokkudella kuin jotkut etsivät kadonnutta lasta. (New Orleansin kaduilta on löydetty useita hylättyjä pikkulapsia. Eräs 7-vuotias poika huolehti viidestä itseään nuoremmasta; yksi heistä oli puolivuotias vauva.)

Gonzalesin kaupungissa Louisianassa on Human Societyn, eläinsuojelujärjestön, toimipiste. Siellä on muutettu hevostalleja pieneläinsuojiksi ja hankittu asuntovaunuja ja muita tilapäisiä säilytyspaikkoja noin 10 000 lemmikille. He odottavat alueelta löytyvän ainakin 50 000 eksynyttä lemmikkiä. Niinpä he suhtautuvat hieman happamesti sellaisiin pelastustoimiin kuin öljypohatta Boone Pickensin ja hänen vaimonsa. He vuokrasivat lentokoneen ja veivät 80 koiraa Kaliforniaan. Useat koirat tekivät matkan vapaasti matkustamossa.

"They'd been in cages far too long. We felt like they needed to be free so they sat on our laps, and we played with them the whole way," sanoi rouva Pickensin sisar.

Jotkut koirat saavat liikkua New Orleansissa. Ruumiskoirat ja rauniokoirat tekevät täyttä työpäivää. Pelkona on, että niiden työttömät sukulaiset alkavat kohta saalistaa samoja ruumiita ruuattomassa kaupungissa. Eläinten ystävien aika voi käydä lyhyeksi; ellei myrkyllinen vesi tapa eläimiä, käsky voi pian käydä ampua koirat.