lauantaina, syyskuuta 17, 2005

Kyynel WTC:n puolesta



Tuleva "Teardrop Monument "

Näinä päivinä aletaan pystyttää WTC:n molempien terroritekojen (1993 ja 2001) muistoksi 30 metriä korkeaa, 170 tonnia painavaa monumenttia Bayonnen satamaan. Bayonne on vastapäätä New Yorkia niin, että Manhattanin pilvenpiirtäjät näkyvät siluettina suunnitellun monumentin takana. Taideteosta tarjottiin Jersey Citylle, mutta kaupunki torjui ehdotuksen, jonka Bayonne sitten hyväksyi.



Monumentin pääosa on pronssilla päällystettyä terästä. Keskellä riippuu yli 10 metriä korkea lasikyynel. Luomuksen on tehnyt venäläinen valtiontaiteilija Zurab Tsereteli. Se on presidentti Putinin ja Venäjän kansan lahja Yhdysvalloille. Metalliosat tehtiin Pietarissa, ja taitelija maksoi kuljetuksen Yhdysvaltoihin. Amerikan tulli tutki taideteoksen säteilyn ja terrorismin varalta ennen kuin osat päästettiin maahan.

Tsereteli on syntyjään georgialainen, mutta saavuttanut Moskovan johdon suosion. Hänen nimensä mainitaan usein Pravdassa. Hän on tehnyt Venäjän hallituksen YK:lle lahjoittaman kylmän sodan loppumisen muistomerkin "Hyvä voittaa pahan" (Pyhä Yrjö lyö lohikäärmeen -aiheen kopio). Hänen käsistään on lähtöisin myös Roomaan pystytetty Gogol-muistomerkki, jonka Pravdan mukaan taiteilija Tsereteli itse on lahjoittanut. Moskova on saanut lähes kymmenen vuotta nauttia hänen Pietari Suuri -patsaastaan. Moskovalaiset eivät ensin antaneet työlle arvoa, ja terroristit yrittivät räjäyttää sen, mutta vähitellen luomukseen on totuttu. Se on kuvausten mukaan 94 metriä korkea graniittipylväs, jonka harjalla Pietari Suuri seisoo pronssisessa veneessä.

Toivottavasti New Yorkin asukkaat tottuvat nopeasti uuteen veistokseen, kun se vuoden kuluttua syyskuussa on valmis - sen odotetaan hallitsevan kaupungin siluettia yhtä paljon kuin Vapaudenpatsaan.

5 Comments:

Blogger Ansku said...

Näyttää siltä että patsaasta voi tulla hieno.

11:00 ip.  
Blogger Anna Amnell said...

Näittekö, oikeammin kuuntelitteko blogistani kuvakertomuksen WTC:n muistopäivänä? Lastu "2749" (uhrien lukumäärä) "Syyskuun 11 2001"?

Kuten sen tekijä korostaa, se ei ole mikään vaalimainos Bushille, jonka ääni kuuluu hetken, ei politiikkaa, vaan kertoo siitä, miten eri maissa on otettu osaa USA:n suruun.

9:51 ap.  
Blogger Salo said...

..lasinen kyynel? Eikös se ole helppo rikkoa, esim klo 3 yöllä, yhdellä kivellä? Ja eikös se voi tipahtaa kovassa tuulessa tai jotain vastaavaa? Luulisi olevan aika herkkä työ kestämään kovaa kohtelua julkisessa tilassa.

7:01 ip.  
Blogger Timo said...

Monumentti on kamala, mutta jotenkin aika hieno.

8:37 ip.  
Blogger Timo said...

sitten vielä irvokas rako ja jotenkin brutaali tangonpätkä, josta kyynel roikkuu... Teos on lattea ja naiivi mutta kuitenkin levottomuutta herättävä ja kiistatta jotain ennen näkemätöntä... Valtaisan krokotiilinkyyneleen alla newyorkilaiset voivat miettiä, mitä oikein tapahtui. Jeff Koons varmasti pitää tästä monumentista.

6:28 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home