perjantaina, syyskuuta 30, 2005

Naisten äänioikeus



Mrs Smith, Wyoming, metsästämässä

Suomalaiset ovat aiheellisesti ylpeitä siitä, että naisten äänioikeus toteutui meillä ensimmäisenä Euroopassa vuonna 1906. Ensimmäisenä itsenäisenä valtiona maailmassa naisten annettiin äänestää Uudessa Seelannissa vuonna 1893, mutta ensimmäisenä osavaltiona Wyoming antoi naisille äänioikeuden 30. syyskuuta vuonna 1889.

Oikeutetusti kysytään, miksi valtio, jossa "oli useampia antilooppeja kuin ihmisiä", salli tämän edistyksellisen lain. Hyvä syy oli naisten vähyys ja rajaseudun naisten voimakas luonne. He piirittivät kuvernööri John Campbellin toimistoa, kunnes hän antoi periksi ja allekirjoitti lain. Naiset, jotka kestivät kaivoskaupunkien elämää, taistelivat intiaaneja vastaan (tarina kertoo naisesta, joka ajoi luudalla keittiöstään uhkaavan joukon intiaaneja. Intiaanipäällikkö innostui niin, että arjoutui ostamaan naisen hänen aviomieheltään ja maksamaan 100-päisen hevoslauman. Mies ei myynyt) ja kestivät hökkeli- ja vankkurielämää, eivät ottaneet kieltoja keneltäkään.

Kiinnostavaa olisi tutkia (ellei jo ole tutkittu), miksi juuri Suomi oli ensimmäinen "sivistynyt" (vastakohtana rajaseudulle) valtio. Olisiko Niskavuoren emäntä -perinne?