tiistaina, lokakuuta 11, 2005

German Village, Utah



Rakennus 8100

Kun Englanti ja Amerikka päättivät ryhtyä pommittamaan siviilikohteita toisessa maailmansodassa, heitä huolestutti erityisesti, mtien saada aikaan mahdollisimman tuhoisaa jälkeä mahdollisimman nopeasti. Hampurin kaltainen tulimyrsky oli erittäin toivottavaa. Kuten Robert Lovett, Yhdysvaltojen sotaministerin lähettiläs, sanoi:

"If we are going to have a total war, we might as well make it as horrible as possible."


Niinpä Utahiin päädyttiin rakentamaan täydellinen jäljennös Berliinin työläisasunnoista. Berliini oli hankala kohde, koska talot oli rakennettu hyvin, kaupungissa oli laajoja tontteja ja paljon puita ja vesistöjä. Tulimyrskyn aikaan saaminen vaati työtä.

Työläisasuntoihin päädyttiin, koska - lordi Chervellin sanoin - "the bombing must be directed essentially against working-class houses. Middle-class houses have too much space around them, and so are bound to waste bombs."

"German Villagen" arkkitehdiksi nimitettiin Erich Mendelsohn, Saksasta paennut juutalainen arkkitehti. Kylään pantiin paljon huolta. Mendelsohn tutki erityisesti kattorakenteita, ja oikeanlaatuista puuta hankittiin mm. Murmanskin kautta. Sotilaat kastelivat rakennuksia säännöllisesti jäljitelläkseen Saksan sateita. Huonekalut valmisti RKO:n lavasteryhmä, joka oli tehnyt filmin "Citizen Kane" lavasteet. Kankaatkin olivat aitoja saksalaisia. Kun kaikki oli valmista, kylä tuhottiin palopommeilla ja tutkittiin tuloksia. Sitten kaikki rakennettiin uudelleen - ainakin kolme kertaa. "Rakennus 8100" on vielä jäljellä armeijan koealueella muistona tästä tehtävään paneutumisesta.

Suoritus meni sikäli hukkaan, että Berliiniin ei koskaan saatu tulimyrskyä. Sen sijaan Dresden tuhoutui kauniisti.


1 Comments:

Blogger Ansku said...

Jälleen kerran mielenkiintoista, Mette! Kiitos.

8:19 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home