maanantaina, lokakuuta 10, 2005

Soopelien oikeudetVenäläinen soopeliturkki ja pesukarhujen oikeudet

Neuvostoliitto oli suuri turkisten tuottaja. Erityisesti venäläiset soopelit olivat kuuluisia, kuten jo vuosisatoja. Kun Neuvostoliitto kaatui, kaatuivat myös turkistarhat.

Vladimir Putinin valtaan nousu muutti tilanteen. Kun presidentti Jeltsin vielä lähetteli kauniita sähkeitä Brigitte Bardotille (ehkä enemmän elokuvatähdelle kuin eläinsuojelijalle, mutta samantekevää), Putinin ensimmäinen työ presidenttinä oli kaataa ehdotettu eläinsuojelulaki. Putinin veton aiheutti turkisteollisuuden vetoomus työpaikkojen puolesta. Turkisteollisuus piristyi välittömästi. Niin piristyivät myös eläinaktivistit. Vuonna 2000 näki päivänvalon (jos tämä nyt on oikea ilmaisu joukolle, joka työskentelee yön pimeydessä) Venäjän Eläinten Vapautusrintama. Joukko huitoo tarmokkaasti joka suuntaan maalaamalla näyteikkunoita, lähettelemällä uhkauspostia sirkuksille ja murtautumalla laboratorioihin. Syyskuussa joukko eläinaktivisteja tuli kaapista pitämällä mielenosoituksen Moskovan Pushkin-museon edessä. Toiminta on suunnattu yhtä hyvin kansainväliseille tiedotusvälineille kuin venäläisille; monet julisteet ovat englanninkielisiä.

7 Comments:

Blogger Orange seeds said...

Hyvä kirjoitus, mutta kuulostaa minun korvaani hieman oudolta puhua Soopeleista ja soopelien oikeudesta, Eikös soopeli ole turkin väri,(ainakin minun muinainen frettini oli soopelin värinen, mustaa valkoisella pohjalla siis) eikä tietenkään mikään turkiseläin.Eri rotuiset turkiseläimet siis voivat olla soopeleita väriltään, mutta kaikki turkiseläimet eivät ole soopeleita.:)

4:51 ip.  
Blogger Mette said...

Soopeli on aivan oikea eläin. "Soopeli kuuluu maailman huipputurkiksiin. Se on näädän sukuinen ketterä pikku petoeläin, jota tavataan tällä hetkellä erityisesti Siperiassa." http://www.students.tut.fi/~nipo/soopeli.html
Soopelin väri on "hiukan näätää tummempi". Soopelien oikeudesta puhuin, koska soopelit ovat tunnetuimpia ja kalleimpia Venäläisistä turkiseläimistä, vaikkakaan eivät ainoita.

11:38 ap.  
Blogger Orange seeds said...

Ok. Olin väärässä:) Kyseinen väritys olisikin sitten kait saanut nimensä itse elukasta.

7:21 ip.  
Blogger Ylläpitäjät said...

Turkis on murha!

10:12 ip.  
Blogger Timo said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

4:14 ip.  
Blogger Timo said...

Onko aito soopeliturkki todella noin vaalea? Turkki näyttää myös tehdyn kovin isoista nahoista.

Ettei turkis vain olisi kriminaalia? ;-)

4:14 ip.  
Blogger Mette said...

En kiistele Timon kanssa, vaikka kuvahaku tuli sanasta "sable". Harvoinkos Google meitä vähän pettää.

4:56 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home