maanantaina, lokakuuta 17, 2005

Hämähäkkisilkki
Hämähäkin seittiä on käytetty eri tarkoituksiin vuosituhansia - ongensiimoina, haavasiteinä, hiusristikoina optisissa laitteissa. Luonnosta ei pystytä keräämään paljonkaan seittiä eikä hämähäkkejä voi tarhata - aggressiivisina otuksina ne syövät toisensa. Niinpä kokeillaan seitin valmistamista keinotekoisesti.

Kanadassa lähdettiin liikkeelle etsimällä seittiä valmistava geeni ja siirtämällä se maitoa tuottaviin eläimiin. Maidosta silkkiproteiini voidaan sitten erottaa ja kehrätä langaksi. Kokeiluja tehtiin hamstereilla ja lehmillä. Lopulta päädyttiin vuohiin. Hämähäkin kehruurauhasten sijasta seittiproteiini puristetaan teräslevyn läpi, jossa on pieniä reikiä. Lopputulos ei ole samaa kuin hämähäkeillä, mutta parempaa kuitenkin kuin ei mitään. Hämähäkin kehruurauhasten kykyä valmistaa kuituja ei vielä ole pystytty jäljittelemään.

Kunhan hämähäkkisilkkiä vastaavaa kuitua saadaan aikaan, sen käyttömahdollisuudet ovat suuret. Kumma kyllä, suurin tarve tuntuu olevan luotiliiveistä. Panisin kuitenkin etusijalle luonnossa hajoavat ongensiimat ja kalaverkot, ohuen langan silmäleikkaukseen ja - miksei - hajoamattomat sukkahousut.

3 Comments:

Blogger Sven Laakso said...

Katselin tuossa taannoin kotonani että hämppy oli kutonut noin viisimetrisen langan, joka tuli katosta lattiaan ehkä tuollaisessa 45 asteen kulmassa. Toinen lanka oli noin kolmemetrinen ja tuli jyrkemmin toisesta kohtaa kattoa samaan pisteeseen, jossa oli pieni seitin alku.

Hämähäkkiä ei voi syyttää ainakaan näpertelystä, sen verran linjakkaat mittasuhteet on tuolla seitinallulla, jonka kehittymistä jään seuraamaan suurella mielenkiinnolla.

7:30 ip.  
Blogger Tino Rossi said...

Ihmettelin hämähäkkimieselokuvaa katsoessani miksi seitti tuli Peter Parkerin ranteista, eikös hämiksillä tuppaa seitti tulemaan ihan muualta.

Vaan olisihan se tietysti vaikeuttanut tyylikkäiden toimintakohtausten tekemistä jos sankari olisi suoltanut vikkelästi verkkoa ahteristaan.

9:08 ap.  
Blogger Eugene Assrifle said...

Miksi se geeni pitää vuohille iskeä? Eikö niitä hämähäkkejä olisi helpompi muokata tehokkaammiksi seitittäjiksi geenejä härkkimällä? Kokoa lisää jne.
Nicholas Cage vois vaikka näytellä sitä äijää, joka tappaa emohämähäkin dynamiitilla.

4:03 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home