lauantaina, lokakuuta 15, 2005

Linnut, koirat, hevosetThaimaa: koira ja kanoja

Yhdysvalloissa leviää nyt koiraflunssa, johon ei ole parannusta eikä rokotetta. Se on tappava 5-8% sairastuneista koirista. Taudin alkulähde ovat kilpailuvinttikoirat, joille syötettiin hevosenlihaa. Tauti on hevosflunssa, joka hyvin harvoin tarttuu muihin eläinlajeihin.

Flunssamuodot alkavat olla tuttuja. Tämä flunssa on lajia H3N8, ja hevosista sitä on löydetty jo 40 vuoden ajan. Sekin oli alkuaan lintuflunssa. Se on siis ihmisille vaaraton (ainakin tällä hetkellä), mutta sen siirtyminen hevosista koiriin kertoo, miten arvaamattomia virukset ja niiden mutaatiot voivat olla.

Thaimaassa tavattiin jo viime vuonna kaksi tapausta, joissa pelätty lintuflunssan muoto H5N1 tarttui koiraan. Kissojen tiedetään saavan sen myös, ja sioissa on todettu H5N1-virusta Aasiassa. Siat ovat vaarallisimmat. Ne ovat hyvin lähellä ihmistä virusten kannalta. Ketju lintu-sika-ihminen on aiheuttanut useita vakavia mutaatioita ja epidemioita.

Health experts say pigs can carry human influenza viruses, which can combine (i.e. exchange homologous genome sub-units by genetic reassortment.) with the avian virus, swap genes and mutate into a form which can pass easily among humans.

Maailmanloppua ei silti kannata pelätä. Edes musta surma ei tappanut kuin kolmanneksen tai puolet eurooppalaisista. Hilpeä ajatus?

4 Comments:

Blogger Mikael said...

Maailmanloppua ei silti kannata pelätä. Edes musta surma ei tappanut kuin kolmanneksen tai puolet eurooppalaisista. Hilpeä ajatus?

...ja siis nykyään länsimaissa on huomattavasti korkeampi hygieniataso kuin vielä 50 vuotta sitten. Eri asia sitten kaukoidän ja etelän valtiot. Jos ei vaikka ihmisiin tiedettävästi tarttuvaa muotoa alkaisikaan levitä, mutta entäpä tuhansien kanojen teurastus jo ennestään nälkää näkevissä valtioissa?

8:46 ip.  
Blogger Ylläpitäjät said...

Apua apua. Mää en tiiä, miten mää suhtautuisin lintuinfluenssaan? Välillä on tosi pelokas olo mutta välillä vähättelen koko influenssaa.

11:54 ip.  
Blogger ths said...

Paniikkiin ei liene syytä, mutta kyllähän tuohon uhkaan ihan vakavasti kannattaa suhtautua. Lääkkeisiin ei kannata toivoaan panna, koska Tamiflu-annoksia ei riitä kaikille ja rokotteet eivät ehdi ajoissa.

Hygieniasta huolehtiminen ja suurten ihmismassojen vältteleminen influenssa-aallon pahimpina aikoina tulevat todennäköisesti kuitenkin olemaan riittäviä suojautumiskeinoja suurimmalle osalle.

6:55 ip.  
Anonymous J said...

Jälleen siis yksi hyvä syy rokottaa hevoset hevosinfluenssaa vastaan... Tautia vastaanhan on olemassa kohtuullisen tehokkaat rokotteet, joiden viruskantoja "päivitetään" vuosittain. Jostain syystä osa hevosenomistajista Suomessa ei vain viitsi tai halua rokotuttaa hevosiaan, vaikka itse rokote maksaa noin kympistä ylöspäin, ja sen voi hyvin antaa konitohtorin muun visiitin yhteydessä samalla käyntimaksulla.

Mielenkiintoinen ajatus on se, mahtaako hevosinfluenssan vastustaminen rokottamalla tulla peräti pakolliseksi joskus tai olisiko siitä selkeää hyötyä lajista toiseen siirtyviä viruksia torjuttaessa.

7:43 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home