perjantaina, lokakuuta 14, 2005

Grigori PotemkinUkrainan aroa

Tältä näytti Grigori Aleksandrovitsh Potemkinin kuolinpaikka. Potemkin kuoli todennäköisesti lavanautiin jossakin rakstamallaan Ukrainan arolla lokakuun puolessavälissä (nykyistä ajanlaskua) 1791. Hänet nostettiin vaunuista tien reunalle kasakan takin päälle. Telttaa ei ehditty pystyttää. Paikalla oli pieni saattue Krimin kasakoita ja Potemkinin suosikkisisarentytär Brashitshkaja.

Aro oli ainoa kyllin suuri kuolinnäyttämö tälle luultavasti Venäjän historian suurimmalle ja merkillisimmälle miehelle (niin ainakin arvelee hänen elämäkerran kirjoittajansa Simon Sebag Montefiore). Potemkin oli suuri sekä kooltaan että henkisiltä mittasuhteiltaan. Hän oli varsin todennäköisesti Katariina Suuren aviomies ja salaisesti kanssahallitsija. Hän antoi Katariinalle lahjaksi Krimin. Hän perusti useita kaupunkeja, mm Sevastopolin. Hänen muistonsa tahrittiin perusteellisesti lokaan Katariinan pojan hallituskautena - Paavali, kaikin tavoin pieni mies, vihasi häntä.

Potemikia ei - outoa kyllä - parjattu hänen todellisten vikojensa vuoksi, vaan kuviteltujen "Potemkinin kulissien" - herja miehelle, joka perusti useita kaupunkeja. Hän sieti kärsivällisesti Katariinan monet rakastajat ja ystävystyi useimpien kanssa. Katariina puolestaan suosi Potemkinin rakastajattaria, joihin kuuluivat hänen kaikki viisi sisarentytärtään. Potemkin rakasti huijareita ja silmänkääntäjiä, mutta seutrusteli tasavertaisena myös valtionpäämiesten ja diplomaattien kanssa. Hänen esiintymisensä hätkähdytti kaikkeen tottunutta Venäjän hoviakin - hän kulki mielellään palatsissa ja jopa Katariinan vastaanotoilla yllään pelkkä aamutakki ja pyyhe pään ympärillä. Katariinaa hän kutsui maatuskaksi, pikku äidiksi. Katariina kylvi hänelle rikkauksia, jotka Potemkin puolestaan tuhlasi. He kävivät katkeamatonta kirjeenvaihtoa eikä Katariina tehnyt yhtään päätöstä ilman Potemkinin hyväksymistä. Kun Potemkin kuoli, hänen rinnaltaan löydettiin nippu Katariinan kirjeitä, joissa tämä huolehti hänen terveydentilastaan ja vaati lähettämään tietoja joka päivä.

Potemkinin kuoleman jälkeen Katariina luhistui. Hän antoi ohjakset viimeiselle rakastajalleen, Platon Zuboville, joka oli typerä mies, ja kuoli pian Potemkinin jälkeen.

Potemkinin kaltaisia miehiä ei ole esiintynyt antiikin jälkeen, paitsi Aasiassa. Heille ei ole tilaa.