tiistaina, lokakuuta 25, 2005

Ei helvetti, vaan saunaMagmaa

Maalla oli villi, kuuma alku 4,5 miljardia vuotta sitten. Painavammat alkuaineet, kuten rauta, vajosivat muodostuvan planeetan ytimeen. Ytimessä radioaktiiviset reaktiot tuottivat uutta lämpöä runsaasti enemmän kuin nykyään ja lähettivät lämpövirtauksia kuumentamaan kevyempää kivimassaa alta. Pinta kiehui sulaa magmaa, jonka jäähtymisen ja kuortumisen estivät valtavat meteoriitit, joita jatkuvana sateena ryöppysi magmaan muodostaen valtavia kraatereita, jotka taas täyttyivät sulasta kivestä. Tämän tilan on uskottu kestäneen ainakin puoli miljardia vuotta, kunnes meteorisade rauhoittui, kuorella oli tilaisuus muodostua ja uudella planeetalla jäähtyä. Lopulta vesihöyry jäähtyi vedeksi ja muodosti meriä, joissa elämällä oli tilaisuus syntyä.

Nykyään tämä helvettinäky on haastettu. Tai ei haastettu, vaan lyhennetty sen aikaa vaivaisiin 10 miljoonaan vuoteen. Nestemäinen vesi on saattanut peittää Maan pinnan niinkin aikaisin kuin 4,4 miljardia vuotta sitten. Tähän asti on uskottu, että vanhin kivi (Kanadassa) on neljä miljardia vuotta vanhaa, ja vanhin veden alla muodostunut kivimateriaali (Grönlannissa) 3,8 miljardin vuoden ikäistä. Nyt on Australiasta löydetty zirconeja, joiden iäksi on laskettu 4,4 miljardia vuotta, eli lähes sama kuin koko Maapallon ikä. Eikä siinä kyllin, näissä zirkoneissa happisuhde kertoo, että niiden syntyaikaan oli vapaata vettä.

Finding high oxygen isotope ratios in the Jack Hills zircons implied that liquid water must have existed on the surface of the earth at least 400 million years earlier than the oldest known sedimentary rocks, those at Isua, Greenland. If correct, entire oceans probably existed, making the earth's early climate more like a sauna than a Hadean fireball. (Haades on nimi, jolla on kuvattu Maapallon tulisen alun aikaa.]


Tutkituissa zirkoneissa oli myös kvartsia, jota ei muodostu sulassa magmassa. Niiden titaniumpitoisuudet kertovat myös, että ne ovat muodostuneet 650-800-asteisessa ympäristössä; se merkitsee graniittia.

Zirkoneja on hyvä tutkia, ne ovat erittäin kestäviä kristalleja ja säilyttävät rakenteessaan syntyhistoriansa. Tutkijat etsivät lisää näitä "historiankirjoja". Koko ajan mahdollinen hetki elämän synnylle siirtyy taaksepäin ja elämän kehittyminen saa lisää aikaa käyttöönsä.

2 Comments:

Blogger Panu said...

Suomeksi k:lla, zirkoni.

3:26 ip.  
Blogger Mette said...

Kiitos korjauksesta, virhe on jo oikaistu!

3:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home