Egypti ja tähdet
Suun avaamisen seremonia - Otava
Monet oudot ilmiöt muinaisen Egyptin kulttuurissa avautuvat, jos ajattelee egyptiläisiä hartaan kiinnostuneina yllään avautuvasta tähtitaivaasta. Egyptiläisissä hautausseremonioissa tärkeä osa oli suun avaamisen riitillä. Siinä käytetty työkalu ei muistuta kovin paljon mitään - paitsi Otavan tähtikuviota. Muumion suuta kosketettiin myös härän etujalalla. Härkä symboloi voimaa ja hedelmällisyyttä, mutta sen etujalan voi myös kuvitella Otavan tähdistön muotoiseksi. Härkä miehisen voiman ohella myös taivasjumalattaren puolisoa.
Vainajat otti vastaan jumalatar Nut, tähtitaivas, jumalien äiti. Hänen tähdillä kirjailtu vartalonsa kaartui Egyptin yllä. Tähtikuviot olivat myös tähtijumalia, joiden luku oli 36. Otava ja Orion olivat tärkeitä tähdistöjä, joita käytettiin suuntia merkittäessä. Orion oli myös Osiris, Egyptin pääjumaluus.
1990-luvulla esitettiin teoria, jonka mukaan pyramidien sijoittelu olisi seurannut Orionin tähtien sijaintia. Tämä olisi edellyttänyt toisiaan seuraavien faaraoiden hyväksymää tarkkaa suunnitelmaa sukupolvesta ja vuosisadasta toiseen. Teoria on mahdollinen, jos muistamme, että Egyptin papisto oli vahva voima ja piti tarkkaa kirjaa.
Kheopsin pyramidin sisäkammiot osoittavat Osiris-teorian mukaan Orionin tähtikuvioon ja Isoon Koiraan, jossa Sirius, Koirantähti, sijaitsee. Egyptiläisten mukaan Sirius oli Isis, jumalataräiti, Osiriin puoliso. Se oli myös taivaan tärkein tähti, josta laskettiin aikaa ja Niilin tulvien nousua. Uskomuksen mukaan Niili tulvii, koska Isis itkee joka vuosi Osiriin kuolemaa. Kreikkalaiset alensivat Siriuksen Orionia, suurta metsästäjää, seuraavaksi koiraksi.
Kheopsin pyramidin halkileikkaus. Vasemmalla ylhäällä Orion, oikealla Iso Koira, jossa Sirius sijaitsee.
Aikana ennen keinovaloa taivas, myös yötaivas, hallitsi ihmisten mielikuvitusta niin muinaisessa Egyptissä kuin Pohjolassa. Ei ole ihme, että kaikki suuri ja merkityksellinen sijoitettiin taivaalle. On vahinko, että tähdet ovat ainakin kaupungeissa pelkkiä merkityksettömiä koristeita. Nykyään on vaikea kuvitella sitä kauhua ja ihmetystä, jota ihmiset tunsivat katsoessaan yllään kiertyvää taivasta ja sen salaperäisiä valoja. Egyptiläisetkin sijoittivat taivaalle voimat, jotka hallitsivat elämää ja kuolemaa, sadon määrää ja ihmiselämän kiertoa. Hautojen valeovista kuolleet astuivat tähän toiseen maailmaan, tähtikuvioiden seuraan.
4 Comments:
Huomautus pyramidin poikkileikkauskuvan kuvatekstiin:
Ei, kyllä Iso koira on Orionin alapuolella (kuvassa vain vain Sirius).
Hiukan kummastuttava kommentti. Koska Sirius sijaitsee Ison Koiran tähdistössä, Iso Koira on siellä missä Siriuskin. Mielipide Siriuksen sijainnista suhteessa pyramidiin ei ole minun vaan Osiris-teorian kehittäjien.
(Anteeksi ylimääräinen "vain".)
...mutta (1) kuvassa oikealla ei ole mitään Ison koiran tähdistön näköistä, vaan sen sijaan kuviot esittävät selvästi Pientä karhua ja Lohikäärmettä, ja (2) Iso koira todellakin sijaitsee tähtitaivaalla Orionin etelä(eli "ala-")puolella joskaan ei ihan niillä kohdin kuin kuvassa esitetty yksinäinen kirkas tähti vaan selvästi enemmän "alavasemmalla".
Tietenkään aukkojen ei tarvitse osoittaa Orioniin ja Ison koiran suuntaan samanaikaisesti, joten ne voivat sikäli olla eri puolilla.
Minunkin arvioni on, että kyseessä ei ole kaksiulotteinen poikkileikkaus, vaan käytävät on piirretty teorian vahvistamiseksi. Koska tähtikuviot kiertävät, hautakammiot voivat edustaa eri vuodenaikoja eli tähtikuvioiden ei tarvitse olla samaan aikaan piirroksen esittämissä paikoissa.
Lähetä kommentti
<< Home