perjantaina, marraskuuta 04, 2005

Kenen kalat, kenen meri?Tämä ruostekippo on venäläinen troolari "Elektron"

Lokakuun lopulla maailma seurasi jännitysnäytelmää Huippuvuorten vesillä. Venäläinen troolari "Elektron" kalasti laittomasti Norjan valvomilla Huippuvuorten merialueilla (Venäjä kiistelee norjalaisten valvontaoikeuksista). Kaksi norjalaista kalastusvalvojaa nousi alukseen ja käski sen suunnata Tromssaan tarkastettavaksi. "Elektron" suuntasikin kohti Venäjän aluevesiä. Norjalaiset rannikkovartioston alukset seurasivat ja yrittivät pysäyttää aluksen, venäläiset lähettivät sota-aluksen auttamaan "Elektronia". Neljän päivän takaa-ajon jälkeen norjalaiset palautettiin norjalaisalukselle ja "Elektron" pääsi Murmanskiin.

Satamassa "Elektronin" miehistö otettiin vastaan sankareina, kukkakimpuin ja samppanjapulloin. Kapteeni julistettiin "sydänsairaaksi" ja kiidätettiin yksityiselle klinikalle pois kuulustelijoiden ulottuvilta. Miehistö ja alus vapautettiin. Kun kimpaantuneet norjalaiset pari päivää myöhemmin pidättivät kaksi muuta troolaria aluevesiltään, venäläiset lähettivät kiukkuisen nootin. Norjalaisten kidnappauksen "Elektronin" kapteeni kiisti:

“Nobody restricted their movements, they could move around the vessel freely.”
Jopa Mosnews kutsui tätä lausuntoa "kehnoksi pilaksi".

Kun norjalaiset esittivät kuvia "Elektronin" laittomista kalastusvälineistä ja saaliista, joka koostui liian pienistä kaloista, venäläiset kiistivät kaiken. Norjalaisen "Aftenpostin" mukaan

Deputy leader of the Murmansk coast guard, Leonid Miroshnishenko, told Norwegian Broadcasting (NRK) that the photographs they were shown could have been taken anywhere. Murmansk authorities saw no reason to link the trawler "Elektron" to the charges and released the ship on Friday.


Tromssan poliisitutkija Truls Fyhn on niin kiukkuinen jutusta, että hän syyttää rannikkovartiostoa venäläisen päästämisestä pakoon poliittisista syistä. Tämän "Elektronia" takaa-ajaneet alukset kiivaasti kieltävät. Venäläisillä taas on pelissä sotilaallinen ylpeys, joka on saanut viime aikoina kovia kolhuja - pienoissukellusvene Tyynellä merellä, Liettuassa pudonnut hävittäjä (jonka lentäjä sai Moskovassa sankarin vastaanoton) ja muita vastaavia töppäyksiä. Niinpä Huippuvuorten kylmillä vesillä on kyse muustakin kuin turskien hengestä - kissa ja hiiri -leikki rannikkovartioston ja rosvoilevien troolareiden välillä on suurvallan leikkisotaa, joka välillä heijastaa ikävästi suuremman, poliittisen kamppailun tapahtumia. Kun ydinsukellusveneet ruostuvat satamiin, kalastusalukset ottavat niiden roolin.

2 Comments:

Anonymous Jasmo said...

Tuo on sikäli mielenkiintoinen juttu, että tuo Norjan päätös kieltää kalastaminen huippuvuorten alueella on lähinnä sen itse keksimä. Käsittääkseni kyseessä ei ole Norjan aluevedet(?).

Säännöistä saadaankin sitten oiva poliittinen kriisi, kun toiset eivät niitä halua noudattaa. Onhan se vähän sama kun USA kieltäisi Atlantilla liikennöinnin (kärjistetysti). Millä oikeudelle he voisivat niin tehdä.

Norja ja Venäjä on tuosta ennenkin taistelleet, tosin ei noin näkyvästi. Mitenhän rannikkovartioston olisi pitänyt pysäyttää pakeneva alus? Ampumalla sitä?

1:46 ip.  
Blogger Mette said...

Yrittivät pudottaa köyden potkuriin, mutta saivat saaliiksen väärän troolarin - virkaveli oli tullut häiritesmään "Elektronin" pyytäjiä.

3:19 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home