maanantaina, lokakuuta 31, 2005

Minette Walters
Tämän hetken englantilaisista jännityskirjailijoista hurjin on Minette Walters. Jos ottaa huomioon hänen henkilöhistoriansa, tulee mieleen tukahdutettu raivo, joka on lopulta löytänyt ulospääsytien.

Minette Waltersin isä kuoli sotavammoihin. Minette opiskeli tyttökoulussa (Godolphin School), mutta hänen harrastuksensa erosivat normaalin tyttökoululaisen kiinnostuksen kohteista. Hän päätti ruveta kirjailijaksi. Vakavat yritykset kirjoittaa torjuttiin. Minette työskenteli baariemöntänä ja toimistoissa, mutta päätyi lopulta kirjoittamaan sairaalaromansseja. Kun hän lopulta löysi oman alansa jännitysromaaneissa, hän oli varmaan yhtä vieraantunut kuin useat kirjojensa päähenkilöt. Hänen kustantajansa Allen & Unwinin haastattelusta:

What was your favourite book as a child?
The Secret Garden by Frances Hodgson-Burnett.


What's the best thing about being a writer?
Playing God.Useimmat Minette Waltersin kirjoista on suomennettu. Niiden psykologinen ote on merkittävä ja juoni ovelan kiemurainen. Nämä piirteet takaavat laajan ja hartaan lukijakunnan. Huomiota kiinnittää hänen aihevalintansa. Kirjat käsittelevät suorastaan raivoisasti vammaisia, etnisiä vähemmistöjä, slummiasukkaita, seksuaalisten kieroutumien uhreja. "Pirunketussa" syrjityt ovat kulkureita, "Ruutitynnyrissä" irlantilaisia, "Mielen häiriöissä" värillisiä. Slummielämää kuvataan "Umpikujassa" ja "Mielen häiriöissä". "Kuvanveistäjässä" on kyse pedofiliasta (ja lihavuudesta), "Häpeänaamiossa" ja "Mielen häiriöissä" insestistä. "Jääkellarissa" naisia syrjitään lesboudesta epäiltyinä. Luetteloa ei kannata jatkaa, yleinen linja on selvä.

Päällisin puolin Minette Waltersin kirjat vaikuttavat samanlaiselta kyläelämän penkomiselta kuin hänen lapsena ihailemansa Agatha Christien, mutta kuilut ovat syvemmät ja varjot mustemmat kuin dame Agatha edes unissaan näki. Sen sijaan "Salaisen puutarhan" syrjitty pikkutyttö on aina läsnä. Ruth Rendell kirjoittaa myös yhteiskunnallista jännitystä, mutta paronittaren maailma on turvallisempi. Hän ei ole itse sukeltanut sinne minne Minette Walters.

1 Comments:

Anonymous 1977 Ford F 150 said...

Your site mette, I found to be very interesting. When I was searching for 1980 Ford F150 yours was the most eyecatching. While working on my site 1980 Ford F150 I have been seeking ways to make it better and found yours to be helpful. Thanks!

8:59 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home