maanantaina, marraskuuta 14, 2005

Jumalattaresta albinoalligaattoriinPariisilainen viemäriretki

Koska olen käsitellyt vesijohtoja ja toiletteja, on johdonmukaista kirjoittaa pari sanaa myös viemäreistä. Mieluummin kuitenkin myyttien ja tarinoiden viemäreitä.

Aloitan roomalaisten Cloaca Maximasta, Rooman vallan mestarityöstä, jonka sanotaan olevan vieläkin käytössä. Itse asiassa Cloaca Maximassa lirisee nykyään vain vesipuronen. Se on tietääkseni ainoa viemäri maailmassa, jolla on oma jumalatar, Venus Cloacina, jonka temppelin perustukset ovat vieläkin näkyvissä Forum Romanumilla. Venus oli kauneuden, rakkauden ja prostituoitujen jumalatar, joka siis levitti suojelevat kätensä myös viemärin ylle.

Suurkaupungit huomasivat sangen hitaasti tarvitsevansa kunnon viemäriverkon. Pariisissa viemäristä tehtiin 1800-luvun loppupuolella nähtävyys, jonne turistit vieläkin voivat mennä tutustumisretkille. Enää katselijoille ei tarjota romanttista veneretkeä ja ylellistä lounasta, kuten Napoleon III:n ajan Pariisissa. Pariisin viemäreiden ja viemärimiesten erikoista ja usein - ihan totta - romanttista maailmaa kuvaa Donald Reidin "Paris Sewers and Sewermen", mikäli sen jostakin saa - minun lukemani kappale näyttää kirjastosta hävinneen.

K.W.Jeterin "Morlock Night" sisältää sen oudon tiedon, että Lontoon viemäreiden syvimmissä uumenissa on järvi, johon kerääntyvät kaikki kadonneet esineet vähäisintä housunnappia myöten. Järvessä - jos joku on riittävän urhea ja taitava sen löytämään - on kuningas Arthurin miekka Excalibur.

New Yorkin viemäreistä ei löydy huviveneitä eikä myyttisiä miekkoja. Sen sijaan sitkeä urbaanilegenda väittää siellä majailevan albinoalligaattoreita, täysin sokeita. Ne on tuotu pieninä matkamuistoiksi Floridasta ja vedetty vessasta alas, kun ne kasvoivat liian suuriksi. Albinoja ja sokeita niistä tuli viemäreiden ikuisessa pimeydessä.

Jos tällä legendalla on juurensa todellisuudessa, ne perustuvat vuoteen 1935, jolloin Itä-Harlemissa viemäriaukosta vangittiin yli kaksimetrinen alligaattori. Siihen aikaan sen ei uskottu kasvaneen viemärissä, vaan paenneen jostakin laivasta. Huuhtoutuvathan delfiinitkin joskus tulvan aikaan New Yorkin kaduille.

Viemäreiden hirviöistä on kerrottu muuallakin kuin New Yorkissa, ja paljon aikaisemmin. Vuonna 1859 The Daily Telegraph -lehti julkaisi Lontoo-aiheisen artikkelin, joka mainitsee mustat siat Hampsteadin viemäreissä:

It has been said that beasts of chase still roam in the verdant fastnesses of Grosvenor Square, that there are undiscovered patches of primaeval forest in Hyde Park and that Hampstead sewers shelter a monstrous breed of black swine, which have propagated and run wild among the slimy feculence, and whose ferocious snouts wil one day up-root Highgate archway, while they make Holloway intolerable with their grunting.