keskiviikkona, marraskuuta 09, 2005

Salamyhkäinen BuckinghamChirstopher Buckingham ja Buckingham House vuonna 1703

Christopher Edward Buckingham, Buckinghamin jaarli, menee tänään vankilaan väärän nimen käytöstä. Todellinen Christopher kuoli vuonna 1963 kahdeksankuisena vauvana. Arvonimeä vauvalla ei ollut. Vuonna 1983 tuntematon mies otti nimen itselleen ja eli Buckinghamina 22 vuotta. Hän meni naimisiin, sai kaksi lasta ja lupasi pojalleen päärinarvon kuolemansa jälkeen. Hän työskenteli IT-turvallisuuskonsulttina Sveitsissä ja käytti arvonimeä ja vaakunaa. Vuonna 2003 turvallisuustarkastus paljasti väärän passin. Siitä asti Englannin viranomaiset ovat koettaneet saada selville miehen oikean henkilöllisyyden, mutta turhaan.

Syvästi loukkaantuneisiin ihmisiin kuuluvat oikean vauva Buckinghamin äiti ja "Christopherin" vaimo ja kaksi lasta. He uskoivat tähän saakka, että perheen isä oli aatelinen, jonka vanhemmat kuolivat lento-onnettomuudessa Egyptissä. Sen sijaan arvonimen varkaudesta ei ole kysymys; mitään Buckinghamin jaarlia ei ole olemassa.

Buckinghamin herttuan arvonimi luotiin ensimmäisen kerran vuonna 1444 Ruusujen sodan aikaan. Englannin historian melskeissä kolme perättäistä arvonimen haltijaa kuoli taistelussa tai mestattiin. Vuonna 1521 arvonimi jäi ilman perijää.

Seuraavan kerran Buckingham luotiin arvonimenä 1618. Sitä käytti peräkkäin kaksi George Villiersiä. Ensimmäinen on tunnetuin "Kolmesta muskettisoturista", jossa hänet kuvataan Ranskan Anne Itävaltalaisen rakastajana. Sekä kirjassa että historiassa hänet murhasi 1628 John Felton. Toinen George Villiers oli Kaarle II:n suosikki. Hänen kuollessaan 1687 arvonimi jäi taas ilman perijää.

Kolmannen kerran arvonimi otettiin käyttöön vuonna 1703. Uusi Buckingham rakennutti Buckingham Housen, joka laajennettuna ja muuteltuna tunnetaan nykyään Buckingham Palacena. Tälläkin kerralla huono-onninen arvonimi jäi haltijatta, samoin viimeisellä yrityksellä 1800-luvulla. Buckinghamin nimi on siis sekä tunnettu ja romanttinen että ilman käyttäjää.

Ymmärrän kiusauksen. Perheelle tilanne on tuskallinen ja poliisille kiusallinen. "Christopherista" saisi vaikka romaanin, ellei tarinaa olisi jo kerrottu useasti eri muodoissaan. Kirjanpitäjän tai kalakauppiaan poika, joka lukee romanttisia kirjoja ja uneksii itsestään vaihdokkaana - oppii tietokonetekniikkaa ja käyttää tietojaan hyväkseen siirtääkseen unelmansa todellisuudeksi - ja sitten paljastuminen ja romahdus. Kirjan loppu. Elämässä vain mikään ei lopu niin siististi.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Miten älyttömiä ihmiset ovatkaan noiden arvonimiensä kanssa, ei ne tee yhtään muita paremmaksi.

4:26 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home