lauantaina, marraskuuta 12, 2005

Todellinen HalloweenMoustapha Akkad ja Rima Akkad Monla

Uutisiin pommituksista turtuu. Niin ja niin monta kuollutta, niin ja niin monta haavoittunutta; nimettömiä, kasvottomia, kärsiviä hahmoja. Joskus kuolleet saavat kasvot. Ammanin keskiviikkoisissa pommituksissa kuolleista kaksi on kuvassa: "Halloween"-filmien tuottaja Moustapha Akkad ja hänen tyttärensä Rima Akkad Monla. He olivat häissä Ammanissa. Moustapha tervehti juuri tytärtään hotellin aulassa, kun itsemurhapommittaja räjäytti pomminsa. Rima kuoli heti, Moustapha eilen. Rima jätti jälkeensä aviomiehen ja 2- ja 4-vuotiaat pojat. Moustaphaa suree hänen työyhteisönsä.

Moustapha Akkad tuotti ja ohjasi kaksi islamia käsittelevää filmiä, päätähtenä Anthony Quinn. "The Message", profeetta Muhammedista kertova filmi, otettiin hyvin vastaan Lähi-Idässä, mutta ryhmä Amerikan muslimeja piti filmiä pyhäinhäväsityksenä ja otti panttivankeja estääkseen filmin esittämisen. Vuosi oli 1977, kukaan ei ennakoinut tämän päivän maailmaa, ja Moustapha oli ymmällään. "Tein filmin tuodakseni Islamin tarinan lännen ihmisten ulottuville", hän sanoi haastattelussa.

"Halloween"-filmejä Moustapha tuotti, koska kauhufilmit olivat suosittuja. Yllättäen ensimmäisestä "Halloweenista" tuli kulttifilmi, jota seurasi seitsemän muuta. Filmi toi maineeseen myös ohjaaja John Carpenterin ja Jamie Lee Curtisin.
Lopulta Moustapha Akkadin elämä loppui islamin tuomaan kauhuun kuvitteellisen sijaan. "I thought I should tell the story that will bring this bridge," hän sanoi 1977. Silta on katkennut.