torstaina, marraskuuta 17, 2005

Eipäs määräillä!


Merisaukko, joskaan ei Spoky.

Kalifornian merisaukkoja on jäljellä enää noin 2700 yksilöä. Kanta oli aikoinaan noin 16 000 yksilön vahvuinen, laski siitä vain 50 saukkoon, mutta on saatu vahvistumaan. Saukoilla on silti edelleen vihollisia - öljy, muoviin sotkeutuminen tai tukehtuminen ja erityisesti hummerien ja simpukoiden pyytäjät.

Valtio pani pystyyn kunnianhimoisen suunnitelman siirtää Santa Barbaran eteläpuolella majailevat saukot turvallisen San Nicholasin saaren vesille. San Nicholas on 80 mailin päässä Santa Barbarasta, sen rantavesissä on runsaasti ruokaa saukoille ja välissä on vaikeasti ylitettävä syvä meri. Saukkoja pyydettiin sukeltajien verkoilla ja kuljetettiin lentokoneella - "We flew 'em out there," Sanders said, "although we didn't blindfold them." - saaren rantavesiin. Hinata oli 6000 - 12000$ saukkoa kohti. Saukotpa eivät suostuneet jäämään. Jotkut niistä uivat 200 mailia takaisin omille vesilleen.

"This concept of taking animals and putting them in one place and expecting them to stay where we want them ... wasn't really working," said Sanders, 44, a U.S. Fish and Wildlife Service biologist.


Sandersin erityinen harmin aihe on merisaukko, jonka hän risti Spokyksi. Spoky on siirretty useita kertoja - kerran Sanders jäljitti sitä 24 päivää ennen kuin pyynti onnistui - mutta aina se meni, minne mieli. Viimeksi Spoky on huhun mukaan nähty Meksikossa. Biologit ja hallitus luovuttavat.

Saukkoja näkee, jos näkee, Monterreyn akvaarion live camissa.