torstaina, joulukuuta 29, 2005

HogmanayHogmanay Edinburghissa

Skotit osaavat juhlia uutta vuotta. Juhlan nimi on Hogmanay ja se kestää neljä päivää, 29. joulukuuta - 1. tammikuuta. Parhaassa Hogmanay-kaupungissa, Edinburghissa, juhla alkaa tänä iltana soihtukulkueella. Sen etunenässä kantavat Up Helly Aa -viikingit Shetlannista viikinkilaivaa, jonka he sytyttävät vuoren huipulla tuleen - viikingit ovat skottien mukaan eksperttejä polttamisessa. Samalla poltetaan iso, pajuista punottu katalonialainen härkä. Tämän vuoden juhlateema on Katalonia.


Up Helly Aa -viikinkejä

Huomenna ohjelmaan kuuluu mm. maailman pisin strip-the-willow -tanssi ja katalaanien "dragons and fireworks" -show. Aattona on katujuhlat ja ilotulitus, uudenvuoden päivänä katujuoksu ja koiravaljakkokilpailut. Johonkin väliin mahtuu kynttiläkonsertteja ja "Auld Lang Syne" -karaoke.

Skotlanti oli vuosiatoja tiukan kalvinistinen maa. Kirkko kielsi jouluna maallisen hulinan, joten kaikki juhlameno keskittyi uuteen vuoteen, johon kirkon valta ei yltänyt. Hogmanaysta tuli sekoitus kelttien talvipäivänseisausta, viikinkien yuletideä ja pakanallista saturnaliaa. Eri puolilla Skotlantia juhlaa vietetään perinteisesti; tuli on tärkeässä osassa, kuten Stonehavenissa, jossa miehet kulkevat katuja pitkin pyörittäen päänsä päällä suuria, palavia pajupalloja. Ne heitetään lopulta mereen.

Ensimmäisen vieraan perinne tunnetaan koko Skotlannissa. Uuden vuoden ensimmäinen vieras määrää koko tulevan vuoden onnen. Hänen on oltava tumma - skottien mukaan vaalea vieras on useimmiten ollut viikinki eikä ole tiennyt hyvää talolle - ja mieluiten kierosilmäinen, rampa tai lattajalkainen. Hän tuo taloon leipää, hiilenkappaleen ja viskipullon, joskus myös hopeaa.

Tällä tavoin Skotlanti ottaa uuden vuoden vastaan - viskillä ja ceilidh -juhlilla (ceilidh tarkoittaa perinteisiä tansseja tai konsertteja; Suomessa puhuttaisiin "iltamista").

2 Comments:

Blogger Rita Maestra said...

Olipa hieno tämä postauksesi!

Terveisin enkun ope Rita

5:17 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Aaahh. Stoneheavenista vain kivoja muistoja, toteaa tuntematon, joka etsii härkätaistelukirjaa suomeks.
Ps. Uudenvuodenlupauksen teen: koskaan en Sinun sivuillasi enään tuntemattomana anonyyminä tule kurkkimaan. Hankin itselleni oikean nikin. Hyvää Uutta Vuotta !

2:04 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home