tiistaina, joulukuuta 27, 2005

Savuava vuori


Popocatepetl

Popocatepetl savuaa taas. Atsteekit antoivat vuorelle nimen "Savuava vuori". Se on Pohjois-Amerikan korkein aktiivinen tulivuori ja vaarallinen, koska se lähettää sekä laavavirtoja että pyroklastisia purkauksia, ja Mexico Cityn miljoonakaupunki on hyvin lähellä vuorta. Jostakin syystä atsteekit eivät ottaneet vuorta kovin vakavasti; heillä on taru, jonka mukaan vuori oli uljas soturi, jonka morsian - Iztaccihuatl - kuoli suruun, minkä jälkeen Popokin - nykyään vuori kulkee nimellä El Popo - kuoli. Iztaccihuatl - Nukkuva Nainen - on toinen Mexico Cityn tulivuorista.

Popo on tarkkaan vahdittu vuori (tämän linkin takaa löytyy painonapilla "anterior" uusimmat itedot vuoresta englanniksi) aktiivisuutensa ja vaarallisuutensa vuoksi. Jonkin tarinan mukaan Iztaccihuatl olisi ollut atsteekkijumalatar, jolla uhrattiin lapsia, mutta Popo siis ei ole saanut jumalan asemaa. Ehkä jotakin yhtäläisyyttä voi etsiä atsteekkien tärkeän pahan jumalan, Tezcatlipocan, nimestä - se tarkoittaa "Savuavaa peiliä", obsidiaanipeiliä. Obsidiaanihan on tulivuoren tuote.

Amerikkalaisilla on muuten suuria vaikeuksia selvitä atsteekinkielisistä nimistä, mutta suomalaisen kieli kääntyy mukavasti näiden nimien ympärille.


Popocatepetl ja Iztaccihuatl

4 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Aika hienoja juttuja sulla on, aivan sattumalta löysin tällasset Blogit, kun ystäväni joka muutti Andalusiaan, pyys mua ettiin sijaintiinsa soveliaan Hemingwayn kirjan. Kirjaa en oo löytänny, mutta nää sivut , mistä ihmeestä ammennat tän ylivertaisen tietos ?

7:56 ip.  
Blogger Mette said...

Kiitän kaikista saamistani ystävällisistä lausunnoista. Tietoa kertyy kirjoista, Internetistä, TV:stä, lehdistä...

8:19 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

siis: missä on sellainen paikka, ei kirjasto, vaan joku josta vois ton härkätaistelukirjan saada, Riihimäen ja Hämeenlinnan divarit etsitty, ei vaan löydä. Kiitollisena otan vinkkejä vastaan ? Kas kun aikomukseni on lähettää kappale tuota teosta Andalusian paahtavan auringon alle.

9:28 ip.  
Blogger Mette said...

Tarkoitatko Hemingwayn "Kuolemaa keskipäivällä"? Taitaa olla vaikea löytää suomenkielistä kappaletta. Kokeile netistä löytyviä antikvariaattivälityksiä. Englanninkielinen kappale voisi olla helpompi - esimerkiksi jostakin nettikirjakaupasta tai amerikkalaisesta tai englantilaisesta nettiantikvariaatista.

Helsinkiläiset antikvariaatit voivat olla paremmin varustettuja kuin Riihimäen ja Hämeenlinnan. Puhelin kouraan ja keltaiset sivut eteen.

8:43 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home