keskiviikkona, joulukuuta 21, 2005

Avaruushissit


Eräs ehdotus avaruushissiksi

Ikään kuin maallisissa hisseissä ei olisi tarpeeksi, avaruuteen on suuniteltu hissejä. Niiden kantava idea on jonkinlainen lieka tai muu kiinteä jänne, jonka toinen pää on kiinteästi Maan (tai jonkin muun planeetan) pinnalla ja toinen pää jossakin vastapainossa, joka kiertää planeettaa eina samalla kohdalla. Keskipakoisvoima pitää säikeen paikoillaan ja hissikorit liikkuvat tätä säiettä pitkin. Arthur Clarke kuvasi avaruushissiä romaanissaan "Paratiisin suihkulähteet" ("The Fountains of Paradise") vuonna 1979. Clarke asui Ceylonilla (nykyään Sri Lanka) ja sijoitti romaaninsa sinne; avaruushissit pitäisikin sijoittaa lähelle päiväntasaajaa, jotta ne toimisivat ilman turhaa kiertoliikettä.

Avaruushissit eivät ole pelkkää tieteiskirjallisuutta, niitä suunnitellaan ihan vakavalla mielellä. Tarvitaan vain hiilinanoputkia, mitä ne sitten lienevätkään; jotakin terästä lujempaa joka tapauksessa. Arvioiden mukaan avaruushissejä voi olla jo vuoden 2100 tienoilla - kuten Arthur Clarke sanoi, 50 vuotta sen jälkeen, kun idealle lakataan nauramasta. Vaikka kukaan meistä ei varmaan ole näkemässä näitä rakenteita, varmuuden vuoksi voi lukea Alistair Reynoldsin kirjasta "Kuilukaupunki", mitä tapahtuu hissin toiminnan häiriintyessä. Kerrosten väliin jääminen ei ole mitään sen rinnalla.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Tuo Reynolds tulikin luettua suht hiljan - toivottavasti maapallon terroristit saadaan rauhoitettua hissin valmistumiseen mennessä! Clarkellahan ratkaisuna oli nanopaksuinen timanttisäie - silloin kun hiilinanoputkia ei vielä oltu edes kuviteltu.

Nanoputkista oli hiljan uutinen, jolloin itsekin hissit muistin.

5:23 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home