lauantaina, joulukuuta 17, 2005

Teflon


Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että DuPont joutuu maksamaan ennätyskorvaukset haitallisia kemikaaleja koskevan ilmoitusvelvollisuuden rikkomisesta. Tämä kemikaali on teflonin olennainen ainesosa ja DuPont omistaa patentin.

Mitä tämä nyt on? Teflon on elintärkeä osa jokaista keittiötä. Vaikea kuvitella tekevänsä ruokaa ilman teflonpannua, teflonkattilaa, teflonvuokaa. Toinen PTFE-muovia käyttävä yleishyödyke on Gore-Tex. Urbaanilegenda väittää, että teflon on avaruuslentojen hyödyllinen sivutuote. Tämä ei pidä paikkaansa: teflonin keksi Roy Plunkett - tarinan mukaan vahingossa, kuten niin moni muukin merkittävä keksintö on tehty.

Teflonin myrkyllisyys paljastui, kun lintuja alkoi kuolla. Kun teflonia kuumennetaan, siitä erittyy myrkyllistä kaasua, joka tappaa linnut. Yli 200 Celsius-asteen lämpötilat ovat jo vaarallisia. Kanarialintuja varoitettiin pitämästä keittiössä. Seuraavaksi on tietenkin kysytty, miten käy ihmisten. Ihminen on paljon isompi kuin kanarialintu, mutta ihmisiä on myös paljon enemmän keittiössä kuin kanarialintuja.

Liipasimella on PTFE:n ainesosa, jonka lyhenne on PFOA. Englannissa on jo kielletty samantyyppinen kemikaali, PFOS. DuPont on joutunut maksamaan korvauksia ihmislle, jotka ovat joutuneet tehtaalla tekemisiin suurten PFOA-määrien kanssa ja synnyttäneet viallisia lapsia. DuPont yrittää kehittää teflonia, mutta sen uskottavuus kärsi tiedosta, että valmistaja on tiennyt 50 vuotta tuotteen vaarallisuudesta ja kiistänyt sen koko ajan.

Which raises the question: Are there health consequences to ingesting all those non-stick molecules? Not to worry, says DuPont's Kris Mohan: We are, after all, talking non-stick. "It's completely inert, and it passes right through the body without interfering with anything."

Pitäisikö heittää teflonpannut pöpelikköön ja palata valurautaan?

4 Comments:

Anonymous Tico said...

Missa vaiheessa valuraudasta oikein on siirrytty pois? Noh, eipa tarvitse odotella enaa kuin pari- kolmekymmenta vuotta niin nykyinen valurautavalineisto alkaa olla oikeassa kayttoiassa... :)

6:21 ip.  
Blogger Mikael said...

Tietääkseni nykyajan pannuista ko. myrkyllistä ainetta löytyy vain muutamasta prosentista. Tuotekehittely on vienyt hommaa sen verran eteenpäin...

Lähdeviitettä ei nyt ole tähän antaa. :-)

12:32 ip.  
Blogger tommi said...

Tämän takia suositellaan, ettei teflonpannuja käytetä täydellä levyn teholla. Tosin suurimmassa osassa tapauksia se taitaa olla turha varotoimi, kuten edellinen kommentoija kirjoitti.

6:10 ip.  
Blogger martma said...

Minä nukahdin ja jäi levy täysille. Tyhjästä teflonpannusta katosi savuna ilmaan kaikki pinnoite. Havahduttuani ihmettelin kurkkukipua, joka on nyt jatkunut jo monta päivää. Rintaan pistää ja hengitys ei kulje entiseen malliin.

Oireet vastaavat perfluorimyrkytystä: http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin1216.htm joka voi myös aiheuttaa keuhkopöhön ja kuoleman.

Eli kyllä siitä pannusta myrkkyä tulee! Taidan seuraavaksi ostaa keraamisesti pinnoitetun pannun, kun tuota unohtelua on sattunut aiemminkin.

1:43 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home