torstaina, joulukuuta 08, 2005

Parthenon, Nashville


Roomalainen kopio Ateenan Athenesta ja Nashvillen nykyaikainen seuraaja

Nashville, Tennessee, tunnetaan countrymusiikin kotina. Nashville on yllätyksiä täynnä: sieltä löytyy myös Parthenon luonnollisen kokoisena ja Pallas Athenen patsas, paljon luonnollista upeampana. Ainakin, jos amerikkalaisiin on uskominen.

Nashvillen Parthenon rakennettiin Tennesseen vuosisataisnäyttelyyn vuonna 1897. Se on täydellinen friisien kipsikopioita myöten, ja sen sisällä on Nashvillen Taidemuseo.

Athenen patsas on kadonnut Kreikassa, mutta siitä tunnetaan roomalainen kopio. Nashvillen Parthenoniin päätettiin hankkia myös Pallas Athene vuonna 1982.

In 1982, the city commissioned Alan LeQuire to build a full-scale replica of Athena Parthenos. Soon after, a group of concerned citizens formed the Athena Fund. Starting with funds accumulated over the years from the nickels and dimes of school children and tourists, the Athena Fund grew rapidly through private and commercial donations.


Athene valmistui 1990. Vuonna 2002 se päätettiin vielä kullata ja maalatakin. Nashvilleläiset ovat oikeutetun ylpeitä siitä, että Feidiaan suurtyön jäljennös on ainoa Pallas Athenen oikean kokoinen ja kullattu patsas on yleisön nähtävänä ensimmäistä kertaa sitten 400 e.a.a.

Amerikkalainen luomisoppia kannattaa sivusto on puuttunut antiikin Kreikan mytologiaan reippaalla kädellä. Heidän sivullaan esitetään, että Zeus ja Hera olivat samoja henkilöitä kuin Aatami ja Eeva. Pallas Athene löytyy myös Raamatusta. Hän oli käärme. Eikö jostakin Karen Blixenin novellista löydy tarina, jonka mukaan Jumala luotuaan maan ja kaiken, mitä siinä oli, kaivannut kirkassilmäistä ja arvostavaa katsojaa.

"Kenet hän löysi? Madame, hän löysi käärmeen!"

Tämän käärmeen arvostamisen vuoksi annan aika pitkälle anteeksi mytologisten sukulaisuussuhteiden täydellisen sekoittamisen. Afroditen siirtäminen Hefaistoksen sisareksi ja Zeuksen ja Heran aviolapseksi menee vähän yli. Afrodite oli sentään Olympon jumalista vanhin ja hänen syntytapansa oli melko epäkristillinen. Afrodite oli tavallaan Zeuksen täti synnyttyään meren vaahdosta ja Kronoksen genitaaleista Kyproksen saaren rannikolla.

Muukaan mytologia ei istu kristillisiin perhearvoihin, joten miksi Athene ei voisi olla käärme? Ja miksi tarkkasilmäinen käärme ei voisi olla Nashvillen jumallallinen vartija? Kauppakaupunki Ateenakin oli.