lauantaina, joulukuuta 03, 2005

Austerlitzin aurinko


Austerlizin husaareita...
"heitä neidot ilman ruokaakin viikon katsella vois..."

Tänään on Brnon lähellä taisteltu uudelleen kahdensadan vuoden takainen Austerlitzin taistelu. Taistelu oli 2. joulukuuta, mutta vapaaehtoisottelijat ja katsojat on helpompi saada paikalle lauantaina.

Austerlitz on suosituin Napoleonin taisteluista - siitä on tehty tietokonepelikin - mutta Napoleon itse ei, kumma kyllä, koskaan arvostanut Austerlitzia. Hän piti kyllä taistelun jälkeen puheen, jossa mainitsi "jos kerrotte olleenne Austerlitzissa, teistä sanotaan: tuossa menee sankari", mutta hän ei St. Helenalla juurikaan puhunut taistelusta. Ehkä se oli hänestä liian kirjan mukainen, tai sitten hän tiesi, että suuri ansio oli marsalkka Davoutin joukoilla, jotka kahden päivän rankan marssin jälkeen saapuivat juuri oikeaan aikaan.

Louis Davout oli eräs lahjakkaimmista Napoleonin marsalkoista, joka piti hyvää huolta joukoistaan, mutta Napoleonin suosion hän menetti Venäjän kampanjan aikana. Joidenkin mukaan Waterloo olisi mennyt eri tavalla, jos Davout olisi ollut paikalla. Austerlitzissa hänen panoksensa oli elintärkeä. Harvat joukot pystyvät siirtymään pikamarssilta suoraan taisteluun. Davout pyysi Napoleonilta 20 minuuttia aikaa, Napoleon antoi vartin. Se riitti.

Venäläiset ja itävaltalaiset luulivat saaneensa ranskalaisten lukumääräisesti pienemmän armeijan loukkuun laaksoon, mutta he eivät sumun vuoksi nähneet Davoutin joukkoja. Kun Napoleonin joukot hyökkäsivät, he iskivät vastoin Kutuzovin odotuksia suoraan keskustaan ja löivät sen. Sitten ranskalaiset kääntyivät itävaltalaisten rintamaa päin ja hajoittivat sen. Venäläiset joutuivat vetäytymään yli jäätyneen suon. Liittoutuma jätti jälkeensä 25 000 kuollutta, haavoittunutta ja vankia ranskalaisten 9 000 vastaan. Taistelun jälkeen Itävalta pyysi rauhaa. Lähemmän taistelukuvauksen löytää Leo Tolstoin "Sodasta ja rauhasta" tai "Kolmen keisarin taistelusta" kertovalta sivustolta.

"Austerlitzin aurinko" nousi ajamaan sumun pois ja paljastamaan ranskalaisten todellisen vahvuuden juuri päähyökkäyksen alkaessa.