tiistaina, marraskuuta 29, 2005

Päätön kana


Mike

Tämä vuosi on kiinalaisessa kalenterissa kukon vuosi. Siksiköhän maailma pelkää nyt kiinalaista lintuinfluenssaa?

Usein käytetään sanontaa "juoksee kuin päätön kana". Tällainen ihme on nähty. Yhdysvalloissa eli 18 kuukautta Mike, päätön kukko.

Vuonna 1945 Fruitan kaupungissa Lloyd Olson meni katkaisemaan kaulan kukolta nimeltä Mike. Mikestä piti tulla perheen päivällinen. Lloyd ei ollut mikään kanantappaja. Vaikka Miken pää putosi, kukko jatkoi juoksemistaan. Se yritti kiekua, hyppi orrelle ja nukkui illalla kaulantynkä siiven alla.

Hämmentynyt perhe piti Miken elossa tiputtamalla pipetillä ruokatorveen maitoa, vettä ja pieniä viljanjyviä. Mike kukoisti ja lihoi. Perhe keksi näyttää Mikeä maksusta pitkin maaseutua. Se ansaitsi perheelle 4 500 $ kuukaudessa, kunnes lopulta veti jotakin väärään kurkkuun ja kuoli. Esiintymisissä Miken kanssa näytettiin säilöttyä kananpäätä. Se ei ollut alkuperäinen, jonka kissa söi. Miken kuoltua ruumis tutkittiin ja todettiin, että Loydin kirves oli jättänyt Mikelle osan aivorunkoa. Sen vuoksi kukko pystyi toimimaan kutakuinkin normaalisti.

Miken kuuluisuus ei loppunut sen kuoltua. Fruitan kaupunki otti kukon vaakunaeläimekseen ja pitää vuosittain "Päättömän kanan juhlat", joissa on tiputanssikilpailu ja munanheittoa. Mikellä on myös Internetissä ihailijaklubi, jossa on mm. kanareseptejä.