lauantaina, marraskuuta 26, 2005

HayabusaHayabusa-luotain koskettaa Itokawaa - taiteilijan näkemys
Image Courtesy: Space Robotics Lab/Tohoku University

Japani on saavuttanut yhden maamerkin (avaruusmerkin?) aurinkokunnan tutkimuksessa. Sen Hayabusa-luotain on onnistunut lyhyen aikaa koskettamaan Itokawa-asteroidin pintaa ja ottamaan vähäisen materiaalinäytteen.

Onko luotain todella onnistunut tehtävässään, nähdään vasta vuonna 2007, kun se irtauduttuaan Itokawasta laskeutuu jonnekin Australian takamaille. Hayabusalla on ollut teknisiä ongelmia. Ensimmäinen kontaktiyritys epäonnistui, ja nyt se Japanin avaruustutkijoiden mukaan osoittaa taas merkkejä toimintahäiriöstä.

Jos se onnistuu tehtävässään, se on ensimmäinen asteroidia koskettanut luotain, joka myös tuo näytteitä Maahan. Amerikkalaiset tutkivat asteroidia aikaisemmin, mutta heidän luotaimensa ei palannut.

Hayabusa on tekniikaltaan uudenmallinen. Se käyttää ionimoottoria, joka voimakkaan sähkökentän avulla vauhdittaa positiivisia ioneja ja Maan painovoimakenttää hyväksi käyttäen sinkauttaa luotaimen matkaan. JAXA (Japanin avaruustutkimuslaitos) aikoo käyttää tätä polttoainetta säästävää menetelmää vastaisuudessakin.

Japanillahan on mielessään sekä Kuun että Marsin, todennäköisesti ulommankin avaruuden valloitus.