keskiviikkona, marraskuuta 23, 2005

Evoluution kasvot


Arnold ennen ja nyt

Ihmiskunnan evoluutio on kaiken aikaa suurentanut kalloa ja pienentänyt kasvoja. Tutkijoiden mukaan sama muutos - naaman pienentyminen - koskee jääkauden loppumisesta asti muitakin isoja eläimiä. Ilmastolla voi olla osuutensa - kasvissyöjät ovat saaneet pehmeämpää pureskeltavaa, joten pienemmillä hampailla tullaan toimeen, petoeläimillä on enemmän saalista, joten pienemmät otukset pärjäävät ja niin edelleen.

Clark Spencer Larsen sanoo, että jo Catal Höjükissa, Euroopan vanhimmassa kaupungissa, 10 000 vuotta sitten asukkaiden kallot olivat pyöreämmät ja kasvot pienemmät kuin saman ajan maaseudun asukkailla. Kaupungissa todennäköisesti nautittiin enemmän keitettyä tai paistettua ruokaa ja viljellyt kasvit olivat helpompaa syötävää kuin luonnosta keräillyt. Sama trendi jatkuu. 10 000 vuotta sitten kaikilla oli viisaudenhampaat, nyt ne kasvavat noin puolelle väestöstä. Niille ei enää ole tilaa kavenneissa leuoissa.


He said: "Many men then would have had the shape of Arnold Schwarzenegger's head while women might have looked more like Camilla (the Duchess of Cornwall). By contrast, Tony Blair and George Bush are good examples of the more delicate modern form."

Kuvassa Bush ja kalkkuna "Marshmallow"1 Comments:

Blogger Salo said...

Mä aina oletin, että viisaudenhampaiden ei-sopimisella on jotain tekemistä suuhygienian kanssa. Että ennenvanhaan, kun ei ollu hamppiharjaa, niin hampaat kuluivat pois, ja viisaudenhampaat "puskivat" hampaiden välin umpeen.

Mutta joo.

8:54 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home