torstaina, marraskuuta 24, 2005

Nabokovin viimeinen kirjaVladimir Nabokov jätti kuollessaan 1977 jälkeensä mestariteoksia kahdella kielellä, venäjäksi ja englanniksi, ja maineen merkittävänä perhostutkijana. Hän jätti myös julkaisemattoman teoksen,"The Original of Laura". Nabokov vaati kuolinvuoteellaan vaimoaan Veraa tuhoamaan teoksen, koska hän ei pitänyt keskeneräisistä asioista.

Vera tuki miestään tämän eläessä kaikessa - hän jopa kulki perhosten keräysmatkoilla mukana, koska Nabokov ei koskaan oppinut ajamaan autoa. Miehensä viimeistä kirjaa hän ei kuitenkaan pystynyt tuhoamaan, vaan jätti käsikirjoituksen ja polttamismääräyksen pojalleen Dmitrille.

Dmitri ei myöskään ole saanut hävitettyä 40 - 50 sivua, joista käsikirjoitus huhun mukaan muodostuu. Vuonna 1999 Amerikan matkallaan Dmitri antoi haastattelun ja sanoi aikovansa lahjoittaa käsikirjoituksen jollekin arvostetulle instituutiolle, joka sallisi tutkijoiden lukea sen, mutta estäisi julkaisun.

Nyt 71-vuotias Dmitri on tehnyt päätöksensä. Hän hävittää käsikirjoituksen ennen kuolemaansa. Kirjallinen maailma ei lopultakaan pääse lukemaan sivuja, joista Nabokov kirjoitti kahdeksan kuukautta ennen kuolemaansa:

“The Original of Laura, the not quite finished manuscript of a novel which I had begun writing and reworking before my illness and which was completed in my mind: I must have gone through it some 50 times and in my diurnal delirium kept reading it aloud to a small dream audience in a walled garden. My audience consisted of peacocks, pigeons, my long-dead parents, two cypresses, several young nurses crouching around, and a family doctor so old as to be almost invisible.”

1 Comments:

Blogger Anna Amnell said...

Nabokovin muistelmateos "Speak, Memory" on eräs suuria suosikkejani. Hän kertoo siinä lapsuudestaan, vanhemmistaan, suvustaan lämmöllä ja hellyydellä. Kieli on ääärettömän kaunista. Se on kertomus Venäjästä, joka katosi kokonaan.

Mette, kiitos taas kiinnostavista kirjoituksista.

8:48 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home