keskiviikkona, joulukuuta 07, 2005

Suomen kuningas


Suomen kuningas ja kuningatar

Kun juuri on juhlittu tasavaltaista Suomea 88. kerran voisi muistaa, että Suomi oli kaksi kuukautta itsenäinen kuningaskunta. Lokakuun 9. 1918 valittiin Suomen kuninkaaksi Friedrich Karl Ludwig Konstantin, Hessenin ja Brabantin prinssi. Hän oli keisari Saksan keisari Vilhelmin lanko mentyään 1893 naimisiin Preussin prinsessa Margaretan kanssa. Suomen kuninkaana hänestä on monessa paikassa käytetty nimeä kuningas Väinö I.

Marraskuussa Vilhelm luopui kruunusta ja joulukuun 14. Friedrich Karl teki samoin. Hän kuoli toukokuussa 1940 Casselissa.

Väinö I:stä olisi Suomen kuninkaana seurannut hänen neljäs poikansa Wolfgang Moritz, jonka häitä "suomalaisen ladyn" kanssa Wikipedian mukaan jo valmisteltiin. Suomalaisen ladyn henkilöllisyyttä en tiedä. Väinö I oli jo ehtinyt antaa säädöksen, jonka mukaan Suomen kruunu siirtyisi aina toiselle pojalle, ensimmäinen perisi tietenkin Hessenin. Suomalaisen ladyn kanssa poikia olisi saattanut tulla, mutta Wolfgangin vaimo oli Badenin Marie Alexandra, joka kuoli 1944 liittoutuneiden ilmapommituksessa. Wolfgang eli kauimmin perheestään - hän kuoli vasta 1989.

Suomen kuningatar Margareta puolestaan kuoli 1954. Hän oli nuorin kahdeksasta sisaruksesta, sai kuusi lasta ja oli kuvasta päätellen viehättävä nainen. Hänestä käytettiin lempinimeä Mossy - Suomen kuningas taas oli Fischy.

Jos kuningaskunnasta olisi tullut totta, meillä olisi eilen ollut vieraina Victoria ja Madeleine naapurista ja mahdollisesti Charles ja Camilla sukulaisuuden perusteella.

Kuva tässä blogissa on peräisin Aamulehdestä ja suvussa huolellisesti säilytetty. Kääntöpuolella on luettelo kuritushuonetuomioista - "Kokemäeltä. Sekatyömies Verner Mäenpää 4 v. ja sekatym. Sefanias Haapanen 4 v. Kuhmalahdelta. Työm. vaimo Amanda Eufrosyne Mäkelä 3 v."