perjantaina, joulukuuta 09, 2005

Lontoon punaiset bussit
Lontoon punaiset, kaksikerroksiset bussit ajoivat tänään viimeistä kertaa. Joitakin säilytetään turistien iloksi, mutta se ei ole sama asia.

Tuntuu oudolta, että bussit eivät ole olleet siellä aina, mutta ne korvasivat rollikat ja raitiovaunut vasta 60-luvun alussa. Silloinkin valitettiin.

Busseja ei ole korvattu pelkästä ilkeämielisyydestä. Kaksikerroksiset olivat upeita ja joustavia liikennevälineitä, kuten moni muukin kuin minä voi omasta kokemuksestaan todistaa. Niihin ei kuitenkaan saanut pyörätuoleja eikä lastenvaunuja, ja portaat yläkertaan saattoivat muodostua varomattomille ansaksi. Epäilemättä myös kaksoismiehitys - kuljettaja ja rahastaja - on nykyisen tarkan rahan aikana olla liikaa.

Routemaster-bussit ovat viimeiset, jotka suunniteltiin ja rakennettiin pelkästään Lontoota varten. Uudet autot tulevat Saksasta.Lontoon katoavia tunnuksia, punaisia busseja, puhelinkoppeja ja mutia takseja, voi kohta ihailla enää Internetissä.


Symbolisesti bussien hävitystä edustakoon kuva vuonna 1996 IRA:n räjäyttämästä bussista. Tämän vuoden terroristit eivät olleet ensimmäisiä, jotka kävivät Lontoon liikenteen kimppuun!