maanantaina, joulukuuta 12, 2005

Peter Pan -planeetta


Taiteilijan näkemys Huygensin laskeutumisesta Titanille

Titan on Saturnuksen suurin kuu. Se on melkein Mars-planeetan kokoinen. Titan on jo kauan kiinnostanut tiedemiehiä, koska sillä on kaasukehä. Titanista tehnyt havainnot herättivät epäilyjä, että sillä olisi meriä - ei vettä, vaan esimerkiksi etaania. Etaani on orgaanisen kemian perusta, se sisältää hiiltä ja vetyä. Missä on etaania, siellä voi olla elämää. Kun Cassini-luotain lähetettiin tutkimaan Saturnusta ja sen kuita, sen kylkiäisenä oli Huygens, jonka ainoa tehtävä oli laskeutua Titanille. Huygens laskeutui onnistuneesti tammikuussa. Se lähetti tietonsa Cassinille, joka toimitti ne Maahan. Tietoja tutkitaan edelleen. Nature-lehti on julkaissut erikoispaketin 8. joulukuuta.

Vapaata nestettä Titanilta ei löytynyt. Huygensin laskeutumispaikka oli mutaa ja jäälohkareita. Muuallakaan kuusta ei näytä löytyvän vapaata nestettä. Sen pinnalla on todettu kuumempia kohtia, joiden arvellaan todistavan jonkinlaisesta jäävulkanismista, kuun kuumemmasta sisuksesta purkautuvasta lämmöstä. Titanin ilmakehän metaani on mahdollisesti peräisin sen sisuksista.

Titan on eräänlainen Peter Pan -planeetta. Se muistuttaa Maata planeettamme varhaislapsuudessa. Auringonvalon puutteen vuoksi Titan on jähmettynyt tähän vaiheeseen ja pysyy samanlaisena, kunnes Aurinko joskus laajenee ja muuttuu punaiseksi jättiläistähdeksi. Silloin Titan saa lämpöä, mutta sen on liian myöhäistä kehittää mitään, kuten esimerkiksi elämää. John Varleyn 80-luvun scifi-visiot kehittyivät Titania kohtaan tunnetusta kiinnostuksesta, mutta jäivät mukaviksi kuvitelmiksi. Titan on pakaste, jota voimme tutkia.