lauantaina, joulukuuta 10, 2005

Naisia MarsiinKun suunnitelmat miehitetystä lennosta Marsiin etenevät, on alettu vakavasti harkita naisia Marsiin - jopa kokonaan naisista koottua miehistöä. Naisten elimistö kestää paremmin avaruuden ja painottomuuden ongelmia kuin miesten. Pitkä painottomuus aiheuttaa nopeampaa ikääntymistä (eli siis ongelmia, jotka muistuttavat ikääntymisen aiheuttamia muutoksia), ja estrogeeni vähentää näitä haittoja.

Euroopan ja Yhdysvaltain avaruustutkimuslaitokset ovat kehtitäneet yhteisen projektin, josta käytetään nimilyhennettä WISE (Women International Space Simulation for Exploration).

The study is used as a method of testing and developing countermeasures to the effects of weightlessness on female astronauts through the use of appropriate physical exercise and therapy, medication and nutrition. Developing more effective countermeasures is essential for the success of future long-duration human spaceflight missions to Mars.

Painottomuuden vaikutuksia on kokeiltu kahdella testiryhmällä, jotka viettivät kaksi kuukautta vuodelevossa. Kummassakin ryhmässä osa suoritti kuntoharjoituksia, osa sai erikoisravintoa ja osaa vain tarkkailtiin. Ensimmäinen koeryhmä vietti kaksi kuukauttaan keväällä ja he ovat nyt kuuden kuukauden jälkeen palaamassa normaaliin tilaan. Toinen ryhmä on juuri noussut jaloilleen. Tässä jälkimmäisessä ryhmässä oli mukana kolme suomalaista. Avaruus-verkkojulkaisussa on kuvaus heidän tuntemuksistaan.

Koehenkilöt menettivät kahden kuukauden aikana 3-4 kiloa lihasmassaa, pääasiassa alaruumiistaan. Myös luukatoa esiintyi, joskaan ei osteoporoosiin asti. Ruokahalu katosi. Makuulla mahalaukku pienenee, koska rintakehä painaa sitä. Tutkimuslaitoksen keittiö oli kovilla valmistaessaan herkullisia aterioita, joiden ravintoarvo olisi sama kuin ensimmäisellä koeryhmällä.

Päivi [Lahti-Olsen] kertoo, että jalat tuntuivat aluksi todella painavilta. "Piti ottaa kävellessä tukea seinistä ja olo oli oksettava. Kävelytestiin liittyviä mittareita kiinnitettäessä piti seisoa paikallaan viitisen minuuttia - ja silloin silmissä musteni. Onneksi tutkimusryhmä oli valmiina ottamaan kiinni ja sain heti tuolin alleni ja jalat nostettua ylös."


Tuloksista näkyy, että pitkä, miehitetty lento tulee olemaan todella rasittava kokemus astronauttien fysiikalle. Onneksi aikaa ongelmien ratkomiseen on vuosikausia - tekniikkakaan ei vielä ole valmiina. Kestää aikansa, ennen kuin ihminen kävelee toisen planeetan pinnalla.