torstaina, joulukuuta 15, 2005

Aito italiatar


Sophia Loren

Sophia Loren on eräs maailman kauneimmista naisista, iätön ja ajaton. Hän ei ole pelkkää ulkokuorta, vaan italialaisen naisen perustyyppi, Alberto Moravian kansannainen, Roomatar tai naiset kirjasta "Kaksi naista" (viimeksi mainitun krijan filmatisoinnista hän sai Oscarin).

Sophia syntyi 1934 köyhän naisen aviottomana lapsena ja kasvoi Napolin esikaupungissa, Pozzuolissa. Lapsuudessaan hän oli loukkausten kohde ja vielä rumakin: hänen lempinimensä oli "hammastikku".

15-vuotiaana hän naisistui. Äiti vei hänet heti kauneuskilpailuun, jossa hän menestyi. Äiti, epäonnistunut näyttelijätär, suunnitteli tyttärelleen elokuvauraa. Idea ei ottanut tulta, mutta Carlo Ponti, 20 vuotta vanhempi, naimisissa oleva ja kahden lapsen isä, iski silmänsä Sophiaan, josta tuli hänen rakastajattarensa. Elokuvaura ei vieläkään edennyt, ja Carlo Ponti kehoitti Sophiaa tekemään jotakin liian pitkälle nenälleen ja liian leveille lanteilleen. Sophialla oli tervettä itsetuntoa 16-vuotiaana tyttönäkin; hän kieltäytyi muuttamasta mitään ulkomuodossaan. "kaiken, mitä näette, olen velkaa spaghetille", sanoi Sophia.

Lopulta Vittorio de Sica näki, mitä Sophiassa piili, ja alkoi ohjata häntä. Sophian ura eteni, mutta ei hänen yksityiselämänsä. Kun hän oli 23-vuotias, Cary Grant oli hänen vastanäyttelijänsä. Cary Grant rakastui silmittömästi ja kosi heti. Se herätti Carlo Pontin, joka laillisti liiton Sophian kanssa ja alkoi vuosia kestäneen taistelunsa Vatikaania vastaan. Katolinen kirkko piti Pontia kaksinnaijana.

Sophia sai hänen kanssaan kaksi poikaa ja siirsi tunteensa heihin. Hän on silti koko elämänsä pysynyt uskollisena Carlo Pontille. Sophia on aina ollut täysin selvillä tunteidensa laadusta. Hän on sanonut avioliitostaan:

"I needed a father. I needed a husband. I was adopted by Carlo and I married my father."

Uskollisena vaimona, naisena, joka kaipasi perhettä, kiihkeästi rakastavana äitinä, naisena, joka "viihtyy ihonsa sisällä" Sophia Loren on ehjän italialaisen naisen perikuva. Ei ihme, että hän on säilyttänyt ulkonäkönsä. Se ei ole pinnalle liimattu, se on häntä itseään.

Carlo Ponti ja Sophia Loren