tiistaina, joulukuuta 20, 2005

P. T. Barnum


P. T. Barnum

Phineas Taylor Barnum (1810 - 1891) oli maailman suurin humpuukimestari - tällä nimellä häntä kutsuttiin. Hän pani näytteille mitä tahansa, jonka näkemisestä ihmiset olivat valmiit maksamaan. Monet esitykset olivat huijausta; ihmiset tulivat katsomaan, koska ne saattoivat olla oikeita. Otisin hissien turvalukitus oli yksi Barnumin esityksistä. Mies katkaisi hissiköyden täydessä lastissa, mutta hissilava pysähtyi.

Tunnettu huijaus oli Cardiffin jättiläinen. Mr. George Huff keksi jättiläisen. Amerikkalaiset uskoivat laajalti siihen, että Raamattu oli kirjaimellisesti totta. Raamatussa mainitaan, että maan päällä on asunut jättiläisiä. Huff antoi valmistaa salaa kivipatsaan ja kaivautti sen maahan. Sitten hän määräsi työmiehiä kaivamaan patsaan kätköpaikasta ja oli suunnattoman ällistynyt, kun kivettynyt jättiläinen putkahti näkyviin. Huff sai hyvät rahat jättiläisen esittelystä ja myi sen viiden miehen syndikaatille. Barnum halusi ostaa jättiläisen. Syndikaatti vaati liian korkeaa hintaa, joten Barnum antoi valmistaa oman jättiläisen. Hän julisti, että syndikaatin jättiläinen oli väärä ja hänen oikea. Syndikaatti veti Barnumin oikeuteen, mutta Huff astui esiin ja tunnusti väärennöksen. Oikeus päätti, että väärennöksen väärentäminen ja kutsuminen väärennökseksi ei ollut laitonta.

Täyttä totta oli Jenny Lind, "Ruotsin satakieli", jonka Barnum tuotatti Amerikkaan. Jenny Lind piti Amerikassa 95 konserttia ja hänen kunniakseen nimettiin katuja ja jopa veturimalli.

Barnum toi myös Afrikasta elefantin, jonka nimi oli Jumbo. Jumbo-nimi jäi yleiseen kielenkäyttöön. Muita Barnumin ihmeitä oli Feejee-merenneito ja kääpiö näyttämönimeltään kenraali Tom Thumb. Amerikan sisällissodan alla Barnum toi näyttämölle "Tuomo-sedän tuvan" version, jossa näytelmällä oli onnellinen loppu: kaikki orjat vapautettiin.

Several weeks before he died in his sleep, on April 7, 1891, Barnum read his own obituary: The New York Sun newspaper, responding to Barnum's comment that the press says nice things about people after they die, ran his obituary on the front page with the headline, "Great And Only Barnum -- He Wanted To Read His Obituary -- Here It Is."

Appropriately, it is reported that Barnum's last words were about the show, which was appearing in New York's Madison Square Garden at the time: "Ask Bailey what the box office was at the Garden last night."


LIFE-lehti valitsi maailman suurimman humpuukimestarin yhdeksi vuosituhannen 100 tärkeimmästä henkilöstä. Oikeutetusti. Humpuukia on maailmassa paljon, mutta ei missään niin täydellä sydämellä kuin Barnumin humpuuki. Tähän John Phillip Souzan marssi, kiitos.