sunnuntaina, tammikuuta 01, 2006

Seitsemän uutta ihmettä

Potalan palatsi Tiibetissä

Antiikin seitsemän ihmettä ovat olleet pakollinen muistissa pidettävä parituhatta vuotta, vaikka vain yksi niistä on enää jäljellä:

- Gizan pyramidi
- Babylonin riippuvat puutarhat
- Zeuksen patsas Olympuksella
- Artemiin temppeli Efesoksessa
- Halicarnassuksen mausoleumi
- Rhodoksen kolossi
- Aleksandrian majakka

Perin runottomasti ihmeet olivat aikansa turistitäky. Antiikin ihmiset olivat suuria turistimatkojen tekijöitä. Kun keisari Hadrianus vaimonsa, vaimon runoilijaystävättären ja kauniin Antinoon kanssa matkusti Niilillä, he kaiversivat nimensä sfinksin jalustaan kuin ketkä tahansa huonosti käyttäytyvät pakettimatkalaiset.

Nykymatkalaisilla pitää myös olla oma ihmelistansa. Kukaan ei mene Rhodokselle saadakseen katsella paikkaa, jossa Rhodoksen kolossi mahdollisesti kerran seisoi. Pitää olla oikeaa katsottvaa ja valokuvattavaa. Hillman Wonders on tehnyt 100 ihmeen listan ja kuorinut siitäkin kerman päältä. Hänen seitsemän ihmettään ovat:

-Gizan pyramidi
- Kiinan muuri
- Taj Mahal
- Serengetin eläinten vuosimuutto
- Galapagos
- Grand Canyon
- Machu Picchu

Amerikan Insinööriliitto on ajatellut enemmän insinööritaidon ihmeitä kuin turisteja. Heidän listallaan ovat:
- Kanaalin tunneli
- Toronton CN-torni (kuvassa)
- Empire State Building
- Golden Gate
- Itaipun pato
- Panaman kanava
- Alankomaiden tulvapuolustusjärjestelmä

Uusi seitsemän ihmeen säätiö kutsuu kaikki Internetin käyttäjät äänestämään. Heidän ennakkosuosikkejaan ovat Potalan palatsi Lhasassa, Colosseum, Pisan vino torni, Chichen Itzan pyramidit ja Pääsiäissaaren veistokset.

Myös luonnonihmeitä on luetteloitu laidasta laitaan. Meillä täällä Pohjolassa on tilaisuus ihailla revontulia, mutta syvän meren "savuajia" voi katsella vain televisiossa.

Vaikuttaa hiukan koomiselta lähteä pistämään ihmeitä riviin. Se hyvä puoli näissä listoissa on (paitsi matkavihjeitä), että ne saavat miettimään kaikkea kaunista ja merkillistä, jota maailmassa on - muutakin kuin Afrikan nälänhätää, terroristien pommeja ja tuhotulvia.