keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006

Toynbee-tiilet70-luvulta asti on useista Yhdysvaltojen kaupungeista ja parista Etelä-Amerikankin löydetty katuun upotettuja tiiliä. Kaikissa on suunnilleen sama teksti:

TOyNBEE IDEA
IN KUbricK's 2001
RESURRECT DEAD
ON PLANET JUPiTER.

Tiilet on pääasiassa tehty linoleumista ja asfaltista. Kukaan ei ole nähnyt kenenkään panevan tiiliä paikoilleen. Onko kyseessä laajalle levinnyt kepponen, katutaide vai salaperäinen lahko?

Tiilten sisältämä viesti askarruttaa monia. Toynbeen arvellaan liittyvän historioitsija Arnold Toynbeehen. Stanley Kubrick on on ohjaaja, "Avaruusseikkeilu 2001" hänen filminsä. Filmissä käydään Jupiterin kiertoradalla. Kuolleiden ylösnousemusta Jupiterilla filmissä ei ole, vaikkakin filmin loppu on mystinen. Kumma kyllä, kukaan ei tunnu syyttävän Kubrickin ja Arthur Clarken avaruuslasta.

Teorioita on esitetty lukuisia. Joidenkin arvailujen mukaan kyseessä on salakirjoitus. Toiset panevat vastuuseen philadelphialaisen sosiaalityöläisen James Morascon. Tiiliä on ilmestynyt Morascon kuoleman jälkeenkin, mikä panee miettimään uudelleen jälleensyntymisajatusta (vaikka miten philadelphialainen sosiaalityöntekijä olisi päässyt uudelleensyntymään Jupiterille, on epäselvää). Tiilille on omistettu Internet-sivustoja. Niistä kirjoitellaan lehdissä. Tähän mennessä niitä on havaittu toista sataa. Suomessa ei toistaiseksi ole tehty yhtään havaintoa, mutta kuka tietää? Ehkä jo ensi viikolla...

5 Comments:

Blogger Rauno Rasanen said...

Höpöpöpö!

Vitsinikkari vain on nähnyt vaivaa ja me jauhamme asiaa (kuten hän sen ajattelikin aikoinaan).

Tuossa ei ole mitään salaisuutta, ei mitään viestiä vaan jekuntekijän oma epäloogisuus (joke).

Piste.

12:07 ap.  
Blogger Mette said...

Pilanahan minäkin sitä pidän. Minusta pilat ovat hauskoja, varsinkin kun ne onnistuvat näin loistavasti. Olisi sääli ja vahinko, jos tiilien tekijä joskus paljastuisi. :-)

3:53 ip.  
Blogger Ironmistress said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

2:07 ip.  
Blogger Ironmistress said...

Koko juttu alkaa aueta, kun muistaa, kuka on Avaruusseikkailu 2001:n käsikirjoittaja, ja sehän on tietysti Arthur C. Clarke.

Kubrickin filmi päättyy oudosti, mutta Clarken kirjassa David Bowman todellakin reinkarnoituu uudelleen monoliitin kautta (Voi hyvä luoja, se on ontto - ja se on täynnä tähtiä!) ja Clarke kirjoitti kirjalle jatko-osan: 2010.

Arnold Toynbeen idea oli, että sivilisaatiot elävät kuin organismit - syntyvät, kasvavat, kukoistavat - lakastuvat ja kuolevat, ja 2010:ssähän lopulta Europasta tulee uusi planeetta, jossa kasvaa uusi sivilisaatio, ja Jupiter syttyy tähdeksi. Tähti on riittävän suuri synnyttääkseen uusia, asuinkelpoisia planeettoja kuistaan.

Miten Bowmanille kävi? Tässäpä snipetti englanninkielisestä Wikipediasta:

Bowman is transported via the monolith to a star system far outside our galaxy. During this journey, he goes through a large interstellar switching station, and sees other species' spaceships going on other routes; he dubs it the 'Grand Central Station' of the universe. (This is rather different from the film, which portrayed the entire journey as surreal.)

He is brought to what appears to be a nice hotel suite, carefully constructed from monitored television transmissions, and designed to make him feel at ease. Bowman goes to sleep. As he sleeps, his mind and memories are drained from his body, and he is made into a new immortal entity, a Star Child, that can live and travel in space. The Star Child then returns to our Solar System and to Earth. Once there, he destroys the many thermonuclear weapons threatening the very survival of the human species. Like Moon-Watcher three million years before him, the Star Child is now master of the world and uncertain what to do next--but as Moon-Watcher eventually did, the Star Child too will think of something.

2:08 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

http://www.imdb.com/title/tt1787791/
Vilkaskaapa tuo niin ei tarvi arvailla.

8:55 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home