keskiviikkona, elokuuta 02, 2006

Afrikan Tähti

Kari Mannerla ja Afrikan Tähti

Afrikan Tähden luoja Kari Mannerla kuoli Helsingissä 12.7.2006. Hän on epäilemättä luonut hyvän ja kestävän uran mainostoimistossa, johon hän meni 17-vuotiaana töihin (ja jätti koulunkäynnin kesken). Ihmisten mieliin jää silti pysyvästi hänen yksi suuri keksintönsä, lautapeli Afrikan Tähti. Peli on käännetty kuudelletoista kielelle ja sitä on myyty 3 600 000 kappaletta Suomessa ja ulkomailla. Pelistä on monenlaisia versioita korttipelistä tietokoneversioon asti. Lautapelien pelaajat ovat usein vähätteleviä, kuten tällä keskustelupalstalla.

Olen pelannut Afrikan Tähteä lapsena vanhempieni ja sisareni kanssa ja sanon, että pelin viehätys ei ole sen säännöissä, monimutkaisuudessa, perheen kesken pelattavuudessa eikä lapsille sopivuudessa. Afrikan Tähti on romanttinen. Kuten Lautapeliseuran keskustelija huomautti:

Kyllä minäkin olen Nestorin kanssa samaa mieltä siitä, että Afrikan Tähdessä on sitä jotain. Jotain maagista, jonka saamisesta peliinsä moni suunnittelija unelmoi.

Minua ei kummastuta, että Kari Mannerla puuhaili ihmeiden ja ilotulitteiden parissa:

Helsinkiläinen Kari Mannerla perusti jo koulupoikana postimyyntifirman välittämään askartelutarvikkeita ja keksimiään monimutkaisia ihmerasioita. Myös ilotulitusraketteja oli myynnissä, kunnes yksi lähetys räjähti linja-autossa, ja poika joutui oikeuden eteen.

Ei myöskään se, että hän sai innoituksen peliin Humphrey Bogart -filmeistä ja Afrikan kartan oudoista nimistä. Ei yllätä sekään, että kun amerikkalaiset, joille hän peliä tarjosi, halusivat siirtää, sen Lähi-Itään, Mannerla ei suostunut: "Eihän Tarzankaan muuta pois Afrikasta". Nirppanokkaiset löytävät pelistä kaikenlaisia imperialistisia ideoita, mutta lapsen mieleen se jäi kuvana seikkailuista ja etäisistä taivaanrannoista. Täytyykö kaiken olla niin 'aikuisten oikeaa'?

Seikkailua ja valloittamisen riemua on tarjonnut myös suomalainen Afrikan tähti -peli, jota pelataan vieläkin. Peli tuli markkinoille vuonna 1952, samana vuonna kun Egypti vapautui brittihallinnosta ja monien Afrikan maiden itsenäistyminen pääsi alulleen.
Afrikan tähti -peli ei ole pelkkä viaton ajanviete, vaan uusintaa siirtomaakaudelta periytyviä myyttejä Afrikasta. Pelin idea, jalokiven etsiminen maa- meri- ja ilmateitse, on kuin siirtomaavallan historia pähkinänkuoressa", Löytty sanoo.
Pelilauta muistuttaa vanhoja karttoja siltä ajalta, kun Afrikkaa ei ollut kokonaan löydetty. Maanosa on kuvitettu eläinten, alkuasukkaiden ja villin luonnon kuvilla. Seikkailu alkaa mahdollisimman läheltä Eurooppaa Pohjois-Afrikan suurista kaupungeista, joihin sitten kiiruhdetaan äkkiä takaisin jalokiven löydyttyä.

Kaiketi totta, mutta tärkeimmät sanat ovat "seikkailua ja valloittamisen riemua". Eikö siitä voisi vain viattomasti nauttia? Väitän, että ilman Kari Mannerlan romanttista nuoren miehen mieltä elämä olisi köyhempää.

6 Comments:

Blogger Lurker said...

Jaa-a, mistähän Suomeen saataisiin lisää nimekkäitä lautapelisuunnittelijoita, nyt kun Mannerla on poissa?

Afrikan tähden viehätys on juuri siinä, kuten Mette sanoikin, että se on nostalgisen romanttinen kuva menneestä maailmasta. Kuka hullu (anteeksi nyt vain) haluaisi seikkailla nykyajan Somaliassa, Nigeriassa, Ugandassa jne.

4:40 ip.  
Blogger Mikko Saari said...

Toista Kari Mannerlan tavoin nimekästä pelisuunnittelijaa ei tule koskaan.

Afrikan tähti on kelpo peli, etenkin ikäisekseen (olkoonkin että pelin suosio nykyään johtuu tasan siitä, että se on niin tuttu ja siitä, että se on halpa), mutta sen suurin ansio on nimenomaan siinä, että Mannerlan nimi on tullut kansalle tutuksi. Ei tule heti mieleen toista peliklassikkoa, jonka suunnittelija olisi yleisesti tiedossa.

Kuka tuntee esimerkiksi Monopolin suunnittelijaa? Charles Darrowhan se on, mutta ei sitä kukaan tiedä. Mannerla on erittäin harvinainen poikkeus. Pelien julkaisijoilla kun on tapana pitää suunnittelijoiden nimet omana tietonaan. Se on onneksi muuttumassa, ja Reiner Knizian kaltaiset huippusuunnittelijat keräävät mainetta pikku hiljaa myös Suomessa.

Afrikan tähti on ronskisti kolonialistinen ja imperialistinen, mutta sehän kuuluu asiaan - se on se maailma, jota peli kuvaa. Tämä on hyvä tiedostaa, mutta pelin paheksuminen sen takia on hölmöä. Se ei ollut kaikin puolin kaunista aikaa, mutta pelillä on minun nähdäkseni lupa valita aikakaudesta viehättävimmät ja romantisoiduimmat osat materiaalikseen. Teema onkin Afrikan tähden parhaita puolia.

Suomalaisia pelisuunnittelijoita ei juuri ole, mutta Lautapeliseuran pelinsuunnittelukisassa oli juuri parikymmentä osallistujaa. Ehkäpä joku näistä tulee vielä tutuksi? Mannerlan suosiota kukaan ei tavoita, mutta parempi ura on helpompi luoda (yksi hitti, 16 unohdettua peliä ja yksi hitin uudelleenlämmittely ei ole hieno ura, olkoonkin että se hitti myy miljoonia).

8:23 ip.  
Blogger Teppo said...

Lurker: tuskin kovin moni halusi aikanaankaan seikkailla mustassa Afrikassa... Hengenlähtö oli siellä Afrikan tähden aikoihin lähempänä kuin nykyään, väittäisin, ja olot kurjemmat.

Nostalgiahan tuossa on avain, ja se että peli yksinkertaisesti on mainio.

8:58 ap.  
Blogger Lurker said...

Lueskelen juuri suomalaisen lentäjäsankarin (kapteeni Väinö Bremer) seikkailuja Afrikassa vuonna 32 (matkakertomus julkaistiin Suomen Kuvalehdessä). Helsingistä Tunisiin yksipaikkaisella!

10:42 ap.  
Anonymous Anonyymi said...

Hei,
Tietaako kukaan etta saako Afrikan Tahti-pelia Kanadassa englanninkielisena?

1:15 ap.  
Blogger Aurora Borealis said...

Vastaus kysymykseen englanninkielisestä pelistä tulee nyt vähän jälkijunassa :-) mutta yllä olevassa leipätekstissähän sanotaan: "Peli on käännetty kuudelletoista kielelle ja sitä on myyty 3 600 000 kappaletta Suomessa ja ulkomailla."

1:39 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home