keskiviikkona, heinäkuuta 12, 2006

Pungon vasta-armahdettu noita

Noidankaste

Virginian kuvernööri Timothy Kaine on joutunut uransa oudoimman tehtävän eteen; hän on virallisesti purkanut 300 vuotta vanhan tuomion ja julistanut Grace Sherwoodin syyttömäksi noituuteen.

Noidankaste on tuttu käsite historiaa harrastaville. Käytännössä seremonia on harvinainen. Pungossa, Virginiassa, noidankastetta käytettiin todisteena vuonna 1706. Grace Sherwood oli leski ja kolmen pojan äiti. Hän oli kaikkea, mitä noidan pitääkin - kätilö, yrteillä parantaja ja epäsovinnainen nainen. Hän käytti miehen housuja työskennellessään pelloilla ja riitaantui usein naapureidensa kanssa. Häntä vastaan nostettiin noituussyytteitä kahdeksan vuoden ajan - ja hän syytti naapureitaan herjauksesta ja voitti - kunnes kiista lopulta päätettiin ratkaista noidankasteella. Grace oli silloin 46-vuotias. Muodollinen syyte oli naapurin vaimon keskenmeno, epävirallisena syynä pidetään kiistaa lehmän hinnasta. Hänet pidätettiin, tutkittiin ja hänestä löytyi pari luomea. Oikeus ei pitänyt todisteita sitovina, joten asia ratkaistiin uittmalla. Vesi on perinteen mukaan puhdas elementti, joka ei hyväksy epäpuhtaita voimia, joten noidat eivät huku (epäreilua syyttömille, jotka hukkuvat).

Grace vietiin joelle, hänen vasen peukalonsa sidottiin oikeaan isovarpaaseen ja päinvastoin, ja koko naapuriston tarkkaillessa hänet heitettiin veteen. Hän onnistui vapautumaan siteistä ja ui rantaan. Syyte katsottiin todistetuksi ja Grace vietti seuraavat seitsemän vuotta vankilassa.

Perinne kertoo, että hän nostatti kiukuspäissään myrskyn:

One of the many tall tales that have been handed down from generation to generation has to do with the day of her ducking. When they led Grace Sherwood through the crowd that had turned out to see her put into the water she told them, "All right, all of you po' white trash, you've worn out your shoes traipsin' here to see me ducked, but before you'll get back home again you are goin' to get the duckin' of your life." When they put Grace into the water the sky was as bright blue as a bird's wing, but immediately afterward it grew pitch black, the thunder rolled and the lightning flashed all across the heavens. The terrified people started for home, only to be washed off the roads and into the ditches by a regular cloudburst.

Syyte myrskyn nostattamisesta olisi voinut olla vaarallinen, ellei Virginian oikeuslaitos olisi tarmokkaasti pyrkinyt tukahduttamaan noituusoikeudenkäynnit. Katherine Grady hirtettiin englantilaisella laivalla matkalla Virginiaan 1654, koska matkustajat syyttivät häntä myrskyn nostattamisesta.

Gracen vankeudesta ei ole papereita - oikeuden pöytäkirjat ovat tuhoutuneet tulipalossa - mutta vuonna 1714 hän kuului taas tilanomistajiin, kuten verokirjat osoittavat. Hän eli 80-vuotiaaksi ilman uusia syytteitä. Maine säilyi. Paikka, jossa häntä uitettiin, on nimeltään Witchduck Point, sinne johtava tie Witchduck Road. Pungon nykyinen noita, Belinda Nash, puuhaa hänelle patsasta, jossa Gracella on jaloissaan pesukarhu - hän piti eläimistä - ja kädessään rosmariininoksa. Erään kansantarinan mukaan hän purjehti munankuorella (vanha noitatemppu) Englantiin hakemaan rosmariinintaimia puutarhaansa.