keskiviikkona, kesäkuuta 28, 2006

Uluburun I ja II

Alkuperäinen Uluburun halkileikkauksena

3300 vuotta sitten kalliissa lastissa Kyprokselta purjehtinut laiva upposi lähellä Antalyaa. Vuonna 1984 pesusienten sukeltaja löysi hylyn. Sitä on tutkittu 20 vuotta ja sille on annettu läheisen kylän mukaan nimi Uluburun.

Uluburun on vanhin löydetty haaksirikkoutunut alus. Sen lasti on lisäksi erityisen kallis ja mielenkiintoinen - alus kuljetti kupariharkkojen ja suitsukepihkan lisäksi koruja, aseita ja mm. Nefertitin sinettiä (kuva).

Turkkilaiset ovat ylpeitä tästä löydöstään. Se on sijoitettu Bodrumin museoon lähelle Antalyaa. Bodrum on vanha johanniittaritarien linna. Linnaan on yhdistetty vedenalaisen arkeologian museo, jossa Uluburun on kunniapaikalla.
Lisäksi Uluburunin laivasta on tehty hyvät interaktiiviset Internet-sivut.

Uluburun II rakennettiin Izmirissä 2004 alkuperäisin menetelmin ja lähti purjehdukselle 2005. Se on ankkuroinut Istanbuliin, Marmarikseen, Kyprokselle ja Kasiin. Nyt se on Bodrunissa juhlistamassa Turkin rannikkoliikenteen 80-vuotispäivää 1.7 ja jatkaa sieltä Kreikan saarille. "Turkish Daily News" kertoo:

Following a one-month stay in Bodrum, the ship will set sail for Greece's İstanköy and Kilimli islands, aiming to promote Turkey and its underwater archeological wealth.

Archaeologist Osman Erkurt, who is also the ship's captain, said: "Our main difficulty is finding sponsors for voyages. Sometimes we only had YTL 10 when we set sail."


Uluburun II purjehtii