tiistaina, tammikuuta 31, 2006

Amyn ja Frederican lailla

Äiti Frederica ja tytär Amy

Suosikkisarjojani televisiossa on "Amyn lailla" sen lämmön ja elävyyden vuoksi. Sarja onkin tehty sydämellä elävistä malleista. Tuomari Amy Grayta esittävä Amy Brenneman on tuomari Frederica Brennemanin tytär. Frederica - "tuomari Freddy" - on ensimmäisiä Harvardista valmistuneita naisia ja toinen Connecticutissa virkaan nimitetty naistuomari. Amy oppi lapsena kotona paljon nuorisotuomioistuimen toiminnasta - äiti toi tapauksia kotiin ja kyseli tyttäreltään, miten tämä ratkaisisi juttuja. Amy valmistui Harvardista kuten äitinsäkin, mutta halusi elämäänsä jotakin muuta ja ryhtyi näyttelijäksi. Hän sai mainetta mm. naispoliisin roolissa NYPD-sarjassa.

Kun hän meni jonkin jutun yhteydessä äitinsä työpaikalle, hän sai yhtäkkiä idean nuorisotuomioistuimeen perustuvasta TV-sarjasta. Idea ei ensin ottanut tulta ja sitten käsikirjoittajat eivät saaneet sävyä oikein. Alkuperäinen idea sisälsi 70-vuotiaan, kipakan naistuomarin. Sitten käsikirjoittajaksi löytyi Barbara Hall, eronnut tyttären yksinhuoltaja, ja Amystä tuli 35-vuotias nainen, joka on muuttanut New Yorkista Hartfordiin (sama kaupunki, jossa Frederica todellisessa elämässä asuu). Niinpä sarjan Amy Gray on yhdistelmä tuomari Freddyn ammatillista kokemusta ja Barbara Hallin yksityiselämää. Sarjan Amyn äiti Maxine on saanut Frederican luonteen.

Amy on sanonut roolistaan, että istuessaan ensimmäistä kertaa tuomariviitta yllään hän unohti hetkeksi vuorosanansa; hän tajusi yhtäkkiä olevansa äitinsä. "Siinä oli jotakin freudilaista."

"I know for me, a lot of my 20s was about going off and proving that I wasn't like my mother," she says. "I was so different, I wasn't going to do anything like her. And then, we all know, you fall flat on your face, because you're exactly like your parents."


Amy oiekudessa avustajansa Brucen kanssa