keskiviikkona, tammikuuta 18, 2006

Jane Goodallin elämäntyö



UNESCO on palkinnut mitalilla Jane Goodallin elämäntyön Afrikan isojen apinoiden tutkimisessa ja suojelussa. Samassa tilaisuudessa Ranskan pääministeri de Villepin on luovuttanut Jane Goodallille Ranskan kunnialegioonan kunniamerkin.

Palkinnot ovat harvinaisen ansaittuja. Kukaan muu ei ole tehnyt yhtä paljon ihmisapinoiden siirtämisessä eläimistä ihmisten serkuiksi. Janen havaintoihin perustuivat tiedot simpanssien työkalujen käytöstä ja ryhmätyöskentelystä. Simpansseja pitkäkestoisesti tutkiva Gomben tutkimusasema alkoi 26-vuotiaan Jane Goodallin telttaleirinä. Hänen havaintotyylistään kiinnittää huomiota laumassa elävien eläinten yksilöllisyyteen on tullut normi. Tällä hetkellä anruettaisiin ulos se tutkija, joka kutsuisi tutkittavia eläimiä nimillä "Eläin A, eläin B" ja tekisi niistä matemaattisia yhtälöitä.

Jane ei rajoittanut tukimuksiaan vain simpansseihin, vaan ensimmäisen aviomiehensä Hugo van Lawickin kanssa tarkkaili samalla menetelmällä myös hyeenakoiria, hyeenoja ja shakaaleja ja teki näistä halveksituista raadonsyöjistä kiinnostavia. Diane Fossey tutki Jane Goodallin metodein gorilloja. Diane ei saanut ansaitsemaansa palkintoa; hänet murhattiin viidakossa. Jane oli vähällä saada saman kohtalon. Terroristiryhmä hyökkäsi Gomben asemalle ja otti opiskelijoita panttivangeiksi. Onnekseen Jane oli poissa.

Goomben alkuajoista on viehättävä kuvaus Janen kirjassa "Ystäväni simpanssit". Siinä kerrotaan, miten kumisaappainen nuori nainen vaelsi sitkeästi simpanssilauman perässä viidakossa, väisteli leopardeja ja lopulta loi kontaktin simpanssilaumaan. Kirjan kohokohta on hetki, jolloin David -niminen simpanssi ojentaa tutkivan sormensa ja koskettaa - Janen napaa. Kirjaa saa vielä kirjastoista. Murheellista on, että tutkittavat ovat tuhoutumassa. Kun kädellistutkimus alkoi vuonna 1960, simpansseja, gorilloja ja bonoboja arvioitiin olevan noin kaksi miljoonaa. Nyt kädellisiä on 400 000 ja määrä vähenee koko ajan viidakon tuhoutumisen ja salametsästyksen vuoksi. Janen työtä simpanssien suojeluprojektissa tarvitaan yhä.

4 Comments:

Blogger Eufemia said...

Sinut on haastettu.
http://eufemia.blogspot.com/2006/01/haastettiin.html

8:55 ip.  
Blogger Taviokuurna said...

Jane Goodallin työ todella ansaitsee kaikki mahdolliset tunnustukset. Pidän häntä idolinani. (Harmi, ettei biologiassa jaeta Nobel-palkintoa.)

BTW, todella mielenkiintoinen blogi sinulla! Aion ruveta käymään täällä... :)

9:27 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Olen aivan koukussa blogeihisi, etenkin tähän. Ihailen kykyäsi nostaa esiin mielenkiintoisia, toisistaanpoikkeavia aiheita ja kirjoittaa niistä selkeää kieltä käyttäen.

Ihan uteliaisuuttani kysynkin mistä saat ideat ja kauanko sinulta menee yhden jutun kirjoittamiseen?

Kiitos kaikista mukavista hetkistä jotka olen viettänyt tekstejäsi lukien, sekä niistä tuokioista jolloin olen havahtunut miettimästä jotain esiinnostamaasi aihetta.

1:38 ap.  
Blogger Mette said...

Kiitos ystävällisistä lausunnoista! Jotkut ideat suorastaan tuppautuvat (televisiossa on jotakin, lukemassani kirjassa, mieheni heittää ohimennen huomautuksen), toisinaan täytyy vähän hakea, ja silloin selaan suosikkilistaani, jossa on erilaisia uutislähteitä.
Juttu syntyy sitten aika äkkiä. Lisää aineistoa Internetistä ja kirjahyllyistäni, kuva samaten netistä tai kuva-arkistosta, kuvan käsittely (yleensä vain koon sovittaminen), kirjoittaminen ja toiseen kertaan lukeminen, ja sitten linkit paikoilleen.

9:18 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home