perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Kalifornian Venetsia

Veniceläinen kanava 1920-luvulla ja nykyään

Abbott Kinney (1850-1920) oli se mies, joka siirsi Venetsian pienoiskoossa Los Angelesiin, Kaliforniaan. Hän matkusteli Euroopassa nuorena miehenä ja ihastui alkuperäiseen Venetsiaan. Kun hän myöhemmin varakkaana miehenä keksi, että Kalifornia oli hyväksi hänen astmalleen, hän antoi rakentaa Los Angelesin ja Santa Monican väliin pienoiskokoisen Venetsian - kanavat, palatsien kopiot, sillat, gondolit ja kaikki. Liikenne hoidettiin raitiovaunuilla ja pienoisrautatiellä. Myöhemmin hän rakennutti ensimmäisen huvipuiston rannalle; Venice on vieläkin huvipuistojen ja rantabulevardien kaupunki (Los Angelesin kaupunginosa vuodesta 1925).

Yleisö oli ihastuksissaan, mutta teknisesti ja asukkaiden kannalta juttu oli floppi. Kanavissa vesi ei virrannut, joten niistä tuli hyttysten sikiämispaikka. Jätteet eivät huuhtoutuneet mereen. Vaikka Los Angeles on auringonpaisteen kaupunki, Venicessä pesivät sumut suuren osan vuotta. Venicessä filmattiin useita elokuvia Buster Keatonin Balloonaticista vuonna 1923 filmiin "Lords of Dogtown" 2005, mutta ennen kanavien täyttämistä se oli kameramiesten kauhu. Lopulta kanavat suureksi osaksi täytettiin (yllä olevassa kuvassa on yksi harvoista jäljelle jääneistä).


Huvilaituri (pier) 20-luvulta

Tänään Venice on yhtäläinen huvikeskus kuin syntyaikoinaan. Amerikkalaisten hämmästyttävä rakennustyyli on ennallaan. Alemmassa kuvassa oleva kiikari on itse asiassa kongressirakennus.