lauantaina, tammikuuta 14, 2006

Jäätikkökiitorata


Caseyn tutkimusasemalla on nyt kesä

Australia on alkanut rakentaa ensimmäistä jäätikkökiitorataa Antarktikselle. Erikoisvarusteet lähtivät tänään Hobartista jäänmurtaja Vasilij Golovninilla. Työntekijät ovat jo paikalla; he siirtyivät paikalle aikaisemmalla laivalla ja ovat rakentaneet leirin kiitoradan tulevalle paikalle. Työn uskotaan valmistuvan kahdessa vuodessa.

Antarktiksen luonto on erityisen haavoittuva ja sinne rakentamisessa on otettava huomioon suojelunäkökohdat. Jäätikkökiitorata ei rasita luontoa; jos se hylätään, se palaa luonnontilaan parissa vuodessa.

Kiitoradan ei ole tarkoitus palvella turismia vaan tiedemiehiä, jotka nyt joutuvat viettämään pitkiä aikoja laivassa ja joutuvat alttiiksi jäiden vaaroille - viime kaudella venäläinen alus vietti viikkoja jäiden keskellä. Australian ympäristöministeri Ian Campbell puolustaa 46 miljoonan sijoitusta seuraavien neljän vuoden aikana:

"Introduction of a direct air link from Australia will allow us to do our research in Antarctica smarter and better because scientists will be able to get there and back quicker than spending weeks travelling by sea. This is going to attract more senior scientists, many of whom cannot now afford the time taken by ship."


Lentäminenkään ei ole vaaratonta edes Antarktiksen kesässä. Toista viikkoa sitten lähdössä vaurioitunut lentokone jäi 400 meripeninkulmaa sisämaahan Davisin asemasta. Kaksi helikopteria mukanaan kaksi insinööriä ja korjaustarvikkeet on lähetetty avustamaan lentokonetta. Kolmen hengen miehistön raportoidaan selviävän hienosti.


Jäätikkökiitoradan pintaa aurataan (kuva D. Smith)

Antarktiksen tutkimusasemien tilannetta voi seurata webbikameroilla. Kummallinen tilanne: heitä voi katsella maapallon toiselta puolelta, mutta jos jokin menee vikaan, apu ei yllä - he voisivat yhtä hyvin työskennellä Kuussa.