sunnuntaina, tammikuuta 15, 2006

Sapelihampainen puutiikeri


Sapelihammastiikeri

Vakavasti vaarantunut kissapetojen laji, puutiikeri tai puuleopardi (englanniksi 'clouded leopard' turkin kuvioinnin vuoksi), on suora jälkeläinen tunnetuimmalle muinaisajan pedolle, sapelihammastiikerille. Puutiikeriä arvioidaan kaikkiaan olevan 230 yksilöä eläintarhat mukaan lukien. Niitä ei ole kyetty sijoittamaan samaan ryhmään minkään muun kissapedon kanssa, vaan niille on perustettu oma ryhmä, Neofelis (uusi kissa).

Puutiikeri on huomattavan hyvin sopeutunut elämään korkealla puissa. Sen tassut taipuvat 180 asteen kulmassa niin että se voi kulkea pystysuoraa runkoa pitkin tai ylöaslaisin oksan alapuolella. Lajin elämästä tiedetään hyvin vähän. Se elää Etelä-Aasiassa, missä sitä uhkaa elinympäristön pieneneminen Aasian harvinaisen eläimistön ikuisen riesan lisäksi; sen uskotaan olevan hyvää lääkettä monenlaisiin vaivoihin. Lisäksi ne löytyvät ravintolan ruokalistoilta (vaikka usein itse annos on jotakin muuta kissaa).

Hampaisto näyttää, että puutiikeri todella on sapelihampaan sukua. Pitkät kulmahampaat tekevät puutiikeristä tehokkaan saalistajan, joka pystyy tappamaan paljon itseään suurempia eläimiä. Lajin lisääntymistavat tekevät siitä hankalan tarhattavan. (Olisi kiinnostavaa tietää, ovatko käytöstavatkin periytyneet esi-isältä.) Puuleopardilla menee aikaa ennen kuin pari hyväksyy toisensa ja uros tappaa usein naaraan. Erityisesti urosta nuoremmat naaraat ovat vaarassa. Kun ne lopulta sopeutuvat yhteen, ne muodostavat elinikäisen liiton. Ihmisiin tottuneet yksilöt pysyvät kesyinä ja leikkisinä aikuisinakin toisin kuin muut kissapedot.

Sapelihammastiikeristä, Smilodonista, puutiikeri eroaa siroudellaan. Häntä mukaan lukien se on saman mittainen kuin esi-isänsä, mutta sen pituudesta suurin osa onkin häntää; noin 60 cm jää kissalle itselleen. Sapelihammas oli sangen raskasrakenteinen, puutiikeri pyörähtelee puissa. Näin laji muuttuu siirtyessään kylmiltä aroilta kuumiin metsiin. Se tavallinen tarina; luonnosta laji on selviytynyt, ihmisestä ehkä ei.

Puutiikeri

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Jenkit sai vaan ton dokkarin tänään tosi imeläks, -tapansamukaan.

11:30 ip.  
Anonymous Mette said...

Napakymppi, siitä sain idean. Tosin minä en sitä katsellut, vaan mieheni, mutta hän mainitsi ohjelmasta, jossa oli tällainen kissa, joka oli sukua sapelihampaille. Sanoin "Hei! Kuulostaa kiinnostavalta!"

8:52 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home