keskiviikkona, tammikuuta 25, 2006

Aladdin ja haudanryöstäjät


Kumpi näistä oli Aladdinin lamppu? Muinaisegyptiläinen lamppu ja moderni kuvitelma

Tarina Aladdinista ja taikalampusta ei kuulu alkuperäiseen "Tuhannen ja yhden yön" kokoelmaan. Ranskalainen kääntäjä Antoine Galland lisäsi sen kokoelmaan vuoden 1710 painokseen. Hän kertoo päiväkirjassaan kuulleensa tarinan syyrialaiselta oppineelta Youhenna Diabilta. Varhaisin tunnettu versio sadusta on vuodelta 1703; suurin osa "Tuhannen ja yhden yön" tarinoista on seitsemänsataa vuotta vanhempia.

Aladdinin tarinassa henkilöt ovat kiinalaisia ja afrikkalaisia arabien sijasta. Kiinalaiset olivat muodissa saduissa, mutta afrikkalaisuus kiinnostaa minua. Tarina pojasta, joka lasketaan köydellä ihmeelliseen luolaan, joka on täynnä aarteita, on tapahtunut todellisuudessa useammin kuin kerran - egyptiläisten haudanryöstäjien parissa. Hyvä esimerkki on Mohammed Adb er-Rassul, joka väitti etsineensä eksynyttä vuohta. Hän osui kuilulle ja laskeutui köydellä sen pohjalle. Kuilusta avautui kammio, josta hän löysi ihmeellisen kulta-aarteen. Kammioon oli siirretty turvaan useita faaraoita kulta-aarteineen. Rassulin suku ryösti aarretta vuosia, kunnes he paljastuivat liian monien kalleuksien ilmestyttyä markkinoille.

Rassulin suku rosvosi 1870-80-luvuilla, mutta haudanryöstäjiä on ollut Egyptissä yhtä kauan kuin hautojakin. Miten moni haudanryöstäjä on astunut kimaltavaan aarreluolaan ja vastannut tovereidensa kysymyksiin samoin kuin Tutankhamonin haudan löytäjä Howard Carter: "Näen ihmeellisiä asioita!" Henget ja haudat liittyivät yhteen egyptiläisten kuvitelmissa, yliluonnolliset voimat vartioivat aarteita. Dzinn, henki, jonka Aladdin sai valtaansa, saattoi olla faaraon haudan vartija. Egyptiläisillä on ollut vahva tarinaperinne, osa niistä on päätynyt papyruksiin todistamaan siitä. Tarina pojasta, joka löysi ihmelampun aarreluolasta, voi olla kotoisin haudanrakentajien (ja haudanryöstäjien) kylistä samoin kuin Ali Baban tarina, jossa kallion kylki siirtyy ja paljastaa aarteen.

"Seesam - aukene!"

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Potut pottuina: Sinut on haastettu
Tehtävänanto: Kerron mitä minulla on päälläni, kun saan tämän haasteen. Tämän jälkeen valitsen seuraavat viisi ihmistä, jotka haastan tekemään saman perästä. Heidän tulee myös kirjoittaa nämä säännöt merkintäänsä. Linkitän haastamani ihmiset tämän merkinnän loppuun ja käyn ilmoittamassa heidän kommenttilaatikkoihinsa haasteesta ja tästä merkinnästä.
http://www.ihmiskunta.org/wp/?p=444

9:35 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home