lauantaina, tammikuuta 28, 2006

Trekkiet

Leonard Nimoy ja spockiuden olemus

Kari Salminen kirjoitti Aamulehteen ansiokkaan artikkelin Star Trekistä ja faniudesta. Päätin kirjoittaa lisähuomioita aiheesta, koska olen useiden vuosien ajan ainakin sivunnut Star Trek -fanina oloa.

Vasemmalla pikku trekkie
Trekkie on yleinen nimitys tästä oudosta ihmisryhmästä, joka liimaa Mr. Spock -korvat päähänsä, tekee Vulcan-tervehdyksiä ja kiertää Star Trek -coneissa tapaamassa muita samanhenkisiä kuluista piittaamatta ja vaivannäköön katsomatta. Kerron heti: se on hauskaa.

Kuten Wikipedia toteaa, kaikki trekkiet eivät osaa puhua sujuvaa klingonia (vaikka Amerikan mielisairaaloissa useimmin tarvitaan klingonin kielen tulkkia). Trekkie ei myöskään välttämättä valmista plomeek-keittoa tai muita avaruudessa tunnettuja ruokia. Sen sijaan hän hallitsee suuren määrän Star trek -tietoutta - miten Martin Luther King esti Uhuraa jättämästä rooliaan, mihin pääinsinöörin polkupyörä katosi (puhelinpylvääseen kuin presidenttiehdokas) ja miksi Enterprisen liukuovet toimivat niin nopeasti (mies kummallakin puolella työntämässä ovipuoliskoa - tätä oli tuottajalta kysellyt liukuovia valmistava firma).

Alkuperäinen Star Trek leimasi näyttelijänsä loppuiäksi. Leonard Nimoy kirjoitti kirjan "I am not Spock" ja yritti palata näyttämölle, mutta kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän joutui tunnustamaan toisessa kirjassaan "I Am Spock". Hän yritti muun muassa esittää Sherlock Holmesia, mutta luovutti, kun yleisö purskahti nauruun aina suuren salapoliisin lausahtaessa Spockin tapaan: "That is interesting" (vaikka Spock tapaa käyttää sanaa "fascinating").

Oma trekkien-urani huipentui MTV:n käyttäessä jonkin aikaa kuulutusten välijaksoissa jonkin alan harrastajia. Yhdessä Aikakone -lehden päätoimittaja Leena Peltosen ja trekkie Marko Mahnalan kanssa kerroimme aiheesta jaksoittain koko illan. Markolla oli sylillinen oheisrekvisiittaa, muun muassa muutama tribble - tribblet olivat söpöjä otuksia, jotka lisääntyivät huimaa vauhtia. Kun lähdimme, hätääntynyt teknikko juoksi peräämme kolmisen tribbleä käsivarsillaan ja huhuili: "Ne ovat jo alkaneet lisääntyä!"

1 Comments:

Anonymous Timo said...

Trekkieistä saa tietoa suht hauskasti myös tästä DVDstä (johon on nyttemmin tehty myös jatko-osa).

5:11 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home