tiistaina, helmikuuta 07, 2006

Mary Anning, fossiilien kerääjä

Mary Anning osoittaa sormellaan koiraansa, joka kuoli kivivyöryssä (Mary pelastui hädin tuskin)

Mary Anning (1799 - 1847) on nimetty maailman kuuluisimmaksi naispuoliseksi fossiilien löytäjäksi. Hän eli ja kuoli köyhänä Lyme Regisissä, Dorsetissa. Lyme Regisin jyrkät rantakalliot ovat kuuluisia jurakauden runsaista löydöistään. Mary Anningin aikana herrasmiesgeologit kuljeskelivat pitkin Englannin kallioita koputtelemassa vasaroillaan ja kivettyneet ammoniitit ja simpukat olivat kahvipöytien koristeina. (Tällainen geologi on "Ranskalaisen luutnantin naisen" sankari; hän kohtasi Sarahin, elämänsä naisen, Undercliffissä Lyme Regisissä.)

Mary Anningin isä oli dissidentti, mikä Maryn aikana tarkoitti uskonnollista lahkolaista. Isän oli uskonnollisen suuntautumisensa vuoksi vaikea saada työtä, ja hän keräsi rannikolta fossiileja yhdessä lastensa kanssa ja myi niitä pääkadulla. Lapsia oli kaikkiaan kymmenen (ensimmäinen Mary kuoli ennen toisen, fossiilinkerääjä-Maryn syntymää). Vain Mary ja hänen veljensä Joseph selvisivät lapsuudestaan hengissä.

Kun Mary oli 10-12 vuoden vanha, hänen veljensä näki rantatörmässä oudon fossiilin. Mary kaivoi sen sitkeästi esiin. Löytö oli Ichtyosaurus, ensimmäinen koskaan löydetty näyte. Näihin aikoihin isä kuoli ja Mary piti siitä lähtien äitinsä ja veljensä leivässä kuolemaansa asti. Hänen huomattavin löytönsä tieteellisessä mielessä oli ensimmäinen kokonaisena löydetty plesiosaurus.

Mary ei koskaan saanut edes nimetä yhtään löydöistään. Kunnian veivät aina fossiilien ostajat, jotka esittelivät näytteet. Perhe oli niin köyhä, että he joskus joutuivat myymään huonekalujaan. Työ oli vaarallista; kerran Mary selvisi hädin tuskin kalliovyörymästä, jonka alle hänen koiransa jäi. Vasta vähitellen hänet alettiin tuntea ja häntä alettiin kunnioittaa.

Mary had some recognition for her intellectual mastery of the anatomy of her subjects, from Lady Harriet Silvester, who visited Anning in 1824 and recorded in her diary:

the extraordinary thing in this young woman is that she had made herself so thoroughly acquainted with the science that the moment she finds any bones she knows to what tribe they belong. . . . by reading and application she has arrived to that greater degree of knowledge as to be in the habit of writing and talking with professors and other clever men on the subject, and they all acknowledge that she understands more of the science than anyone else in this kingdom

Hän kehitti niin hyvän tuntemuksen löydöistään, että ajan tiedemiehetkin jäivät väittelyssä toiseksi.

I do so enjoy an opposition amongst the big wigs'.
Mary Anning in a letter, 1828.

Mary Anning kuoli 48-vuotiaana rintasyöpään. Hänellä on muistotaulu Lyme Regisin kirkossa. Sopiva muistotaulu hänelle ovat myös hänen löydöistään tehdyt piirrokset, joista jotkut on piirretty Maryn löytämästä ammoniitista saadulla musteella - niin ainakin väitetään. Musteen laadun kerrottiin olleen hyvä.