perjantaina, helmikuuta 10, 2006

Shakespearen muotokuva

William Shakespeare, ns. Chandos-muotokuva

William Shakespeare ei ollut eläessään sen tärkeämpi kuin moni muukaan näytelmäseppo. Vasta jälkimaailma on ristinyt hänet "bardiksi" ja alkanut kunnioittaa häntä yli ihmiskykyjen - jopa niin paljon, että on kiistänyt hänen olemassaolonsa (tai ainakin hänen yhteytensä omiin töihinsä). Niinpä hänen ulkomuotonsakin on ollut kiista aiheena.

Useimmiten nähdään kaiverrus, joka oli näytelmien ensimmäisen painoksen esilehdellä. Epäilen, että tämä kuva on yksi syy epäillä Shakespearen tekijänoikeudet.Se esittää perin juurin pöllön näköistä, puolikaljua miestä, jolla on heikonpuoleinen leuka ja silmäpussit. Monet muut "muotokuvat" ovat selvästi myöhemmältä ajalta tai väärennöksiä.

Nyt brittitutkijat uskovat selvittäneensä, että ns. Chandos-muotokuva on aito. Muotokuvan nimitys tulee Chandosin herttuasta, joka omisti taulun. Muotokuva on maalattu Shakespearen elinaikana, sen maalaajaksi uskotaan Shakespearen ystävä ja sen omisti ensin hänen kummipoikansa. Niinpä tämä tummaislmäinen, merirosvon näköinen mies kultarengas korvassaan voi olla aito Shakespeare. Olen iloinen siitä - olen aina pitänyt juuri tästä kuvasta.

En lähde antamaan mitään elämäkertakuvausta. Vastikään on suomennettu Anthony Holdenin "William Shakespeare", varsin selkeä yleisesitys aiheesta. Viehättäviä kuvia Shakespearen kotikaupungista ja hyvä kuvaus hänen elämästään löytyy Stratford-on-Avonin sivuilta. Lyhyesti käsitellään Shakespearen oikeutta omaan tuotantoonsa "Absolute Shakespeare"-sivulta.

En likaa tietokoneeni näppäimistöä sotkeutumalla hämäräperäisiin kiistoihin siitä, kuka muu olisi kirjoittanut näytelmät (kumma kyllä, Shakespearen runoelmista, joista hänet aikanaan parhaiten tunnettiin, ei riidellä), paitsi luettelemalla joitakin kirjoittajiksi ehdoteltuja: Francis Bacon, Christopher Marlowe, Edvard de Vere, William Stanley (kuka ihme hän oli?) ja kuningatar Elisabeth. En muista, kuka sanoi: "Shakespearen näytelmiä ei kirjoittanut Shakespeare, vaan muuten täysin tuntematon mies, jonka nimi sattui olemaan William Shakespeare."

Todellinen Shakespeare ja todellinen muotokuva löytyvät alla olevasta kuvasta: Globe-teatterista. Etsikää häntä hänen töistään.

2 Comments:

Blogger -X-J said...

Tuli tässä mieleen, että Marlowe tuo S:n aikalainen oli kanssa aika runsas runosuoni 1500-luvulla, mutta jäi aika tuntemattomaksi jos vertaa S:een.

Vaan kauhia oli Marlowenkin, tämän toisen runoilijan loppu ja saihan hän sitten vihdoin 1900-luvulla sen verran arvostusta, että dekkarikirjailija amerikanmaalta nimesi päähenkilönstä Marloweksi.

pistän tähän ulkomuistista vähän Marlowea:

like satyrs, grazing on the lawn
shall my men with their goat-feet
dance the antic hey


Antic Hey sulle mette täältä Kotkastapäin!

9:39 ap.  
Blogger Mette said...

Kiitos terveisistä!

10:11 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home