keskiviikkona, maaliskuuta 29, 2006

Korallilinna

Korallilinna ilmakuvassa

Edward Leedskalnin syntyi Riiassa, Latviassa 1887. 26-vuotiaana hän oli menossa naimisiin 16-vuotiaan Agnes Scuffsin kanssa. Agnes perui häät edellisenä päivänä. Ed otti jutun niin sydämelleen,että hän muutti Amerikkaan. Siellä hän vaelsi, kunnes hänessä todettiin tuberkuloosi. Hän asettui Floridaan ja alkoi rakentaa korallilinnaansa. Rahat hän sai tekemällä sattumanvaraisia töitä maatiloilla, ostamalla säästöillään maapalan, joka tuotti voittoa, ja linnan kehittyessä myymällä pääsylippuja.

Ed oli 150 cm pitkä ja hyttysen kokoinen. Silti hän siirteli tonnien painoisia lohkareita - lyhdyn valossa, yksin ja yöllä. Hän rakensi ällistyttävää luomustaan, kunnes hän 1951 joutui sairaalaan ja kuoli siellä.

Linna on todella kummallinen luomus. Se ei ainoastaan ole - niin otaksutaan - lemmenmuisto "suloiselle kuusitoistiaalle", vaan myös merkillinen kokoelma tähtitieteellisiä kuvitelmia. Amerikkalaiset, joilla on halu nähdä kaikessa jotakin yliluonnollista, ovat väittäneet Edin oppineen levitoimaan, käyttämään hyväkseen yliluonnollisia voimalinjoja tai magnetismin salaisuuksia, ymmärtäneen, että painovoimaa ei ole, tai solmineen liiton UFOjen kanssa.

Yksinkertaisempia selityksiä on. Ed ei antanut kenenkään nähdä työtään, mutta hän sanoi tiedustelijoille, että hän ymmärsi painoja, tasoja ja vinssejä. Korallilinna on yksinäisen miehen pakkomielle ja pakopaikka. Edin kuoleman jälkeen siitä on tullut myös turistikohde.