sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2006

Putin Shaolin-temppelissä

Vladimir Putin ja Shaolin-temppelin apotti Shi Yongxin

Putinin kung fu -harrastus on ilmeisen aitoa. Kiinan-vierailullaan hän kävi Shaolin-temppelissä, maailman kuuluisimmassa kung fu -taidon tyyssijassa. Kiinalaisten mukaan tämä taistelulaji keksittiin Shaolinissa 500-luvulla. Tarinan mukaan Damo, intialainen munkki, tuli Shaoliniin 517. Hän kehitti kung fun nähdessään haikaran taistelevan käärmeen kanssa. Tiedä häntä, judon väitetään kehittyneen, kun munkki näki, miten pajunoksat ravistivat raskaan lumen päältään. Kiinalaiset pitävät luontoa koskevista vertauskuvista.

Useat keisarit tukivat Shaolinia, jossa parhaana aikana oli yli 1000 soturimunkkia. 1600-luvulla kung fu -taidot kiellettiin, mutta munkit jatkoivat salaa harjoitteluaan. Nyt Shaolinin taidot ovat muodissa - uusia temppeleitä perustetaan yli maailman.

Putin pyysi itse käyntiä Shaolinissa. Hänelle näytettiin munkkien makuuhuoneet ja mietiskelyhuone. Presidentti kysyi, miksi jokaisella munkilla oli kaavussaan kiinankielinen sinetti. Apotti tunnusti, että ne tarkoittivat turvallisuustarkistusta, joka oli tehty ennen Venäjän presidentin tuloa. Nuori munkki tarjoutui esittelemään kovia vatsalihaksiaan ja pyysi Putinia iskemään häntä vatsaan koko voimallaan. Putin kieltäytyi. "Entä, jos hän haluaa lyödä takaisin?" Putin muisti epäilemättä kuusi vuotta sitten tekemänsä vierailun Japaniin, jossa hän meni judomatolle ja 10-vuotias tyttö heitti hänet olkansa yli. Putinin mukaan myös hänen molemmat tyttärensä harjoittelevat kung fua päivittäin.

Munkit ovat luvanneet tästä lähtien rukoilla Putinin puolesta.

Putinille esitettiin taistelunäytös - Bill Clinton on nähnyt saman, mutta silloin hän ei enää ollut presidentti. Putin on ensimmäinen valtion päämies, joka on käynyt Shaolinissa.

1 Comments:

Anonymous Arru said...

Kiitos, Mette, tuli muistot mieleen. Noin vuosi sitten minulla oli mahdollisuus käydä Shaolinissa. Se on huima paikka, korkealla jyrkkien vuorten katveessa. Paitsi temppelistään ja munkeistaan, se on kuuluisa kung fu-kouluistaan. Sisäoppilaitoksia on alueella monia ja kussakin satoja jollei tuhatkin oppilasta.Sinne hakeudutaan kaikkialta Kiinasta ja ulkomailta saakka. Näimme urheilukenttiä, jotka olivat täynnä harjoittelevia oppilaita samanlaisine verryttelyasuineen tiukoissa muodostelmissa. Tietä pitkin juoksi tasatahtia monenkymmenen oppilaan joukkoja. Vaikutti äärimmäisen kurinalaiselta työskentelyltä. Pääsimme seuraamaan myös oppilasesitystä, jossa nuorimmat mahtoivat olla 5-6-vuotiaita.

12:19 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home